Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Katar krizine şimdilik müdahale etmeyeceğini açıkladı.
Deutsche Welle’nin haberine göre, Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi konuyla ilgili açıklamasında, BM Güvenlik Konseyi'nin komşu ülkelerle arasındaki görüş farklılıklarını bizzat gidermesi için Katar'a çağrıda bulunduğunu söyledi.
Liu “En isabetlisinin, ihtilafa taraf olan ülkelerin diyalog ve istişare yoluyla krizi çözüme kavuşturmaları olabileceğini Güvenlik Konseyi'nin başka alternatif görmediğini” belirtti.
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, krizi çözüme kavuşturma imkanlarını görüşmek üzere cuma günü Güvenlik Konseyi temsilcileriyle bir araya gelmişti.
El Cezire televizyonu, El Sani'nin, Güvenlik Konseyi'nden bazı ülkelerin Katar'a uyguladığı ambargonun kaldırılması için destek talep ettiğini bildirdi.
Ne olmuştu
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.
Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi.
TIKLAYIN - HAKAN GÜNEŞ: KATAR, TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ
Türkiye'nin tavrı
7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti.
29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi.
Talepler
Katar’a yönelik ablukanın kalkması için aralarında Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi, Müslüman Kardeşler Örgütü’ne verdiği desteği sona erdirmesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının kapatılması da dahil 13 maddelik talep listesiverilmiş, Katar bunları reddetmişti.
Dört ülke Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamıştı.
Taleplerin yerine getirilmesi için Katar'a tanınan süre 9 Temmuz’da dolmuş ve ültimatoma uyulmaması nedeniyle süre 48 saat uzatılmıştı. (YY)