Birleşmiş Milletler'in yürütücü organı Güvenlik Konseyi İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere operasyon düzenlenmesi ve en az 10 aktivistin ölümüyle ilgili acil toplantı kararı aldı. Bu sabah saatlerinde gerçekleşen operasyonun ardından Türkiye geçici üyesi olduğu Konsey'i toplantıya çağırmıştı.
Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un devreye girmesini istedi. Uganda'daki Ban, derinlemesine soruşturma istedi ve aktivistlerin öldürülmesini kınadı; "İsrail bir açıklama yapmalı" dedi.
Bu arada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD Başkanı Barack Obama'yla planlanan görüşmesini iptal etti. Ordu yetkilileri Netanyahu'nun Kanada'dan telefonla operasyona "tam destek" verdiğini açıklamıştı.
ABD anlamaya çalışıyor
ABD yazıl ıbir açıklama yaparak "trajedi" diye nitelendirdiği olayla ilgili "derin üzüntü" bildirdi. Sözcü William Burton "bu trajedi etrafındaki koşulları anlamak için çalışıyoruz" diye konuştu.
Türkiye ve Yunanistan İsrail'le tatbikatları iptal etti
Türkiye İsrail Büyükelçisi'ni geri çekti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu bilgiyi açıkladığı TRT yayınında, İsrail'in operasyonunu "korsanlık faaliyeti" olarak niteledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, büyükelçinin geri çağrıldığını doğruladığı Ankara'daki açıklamasında, İsrail'le yapılacak üç tatbikatın da iptal edildiğini duyurdu.
BBC'nin haberine göre Yunanistan da İsrail'le Girit adası açıklarında, Minoas 2010 adı verilen ortak hava tatbikatını durdurdu. Yunanistan'ın yardım gemilerinde 30 kadar yurttaşı bulunuyor.
AB soruşturma istedi
Avrupa Birliği İsrail'den derhal bağımsız soruşturma başlatmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın "siyaseten kabul edilemez olduğunu" da belirtti.
Filistin Yönetimi'nin cumhurbaşkanı Mahmud Abbas Batı Şeria'da üç günlük yas ilan etti; BM Güvelik Konseyi ve Arap Birliği'nden acil oturum düzenlemesini istedi.
Filistin Yönetimi Baş Müzakerecisi Saib Erekat "Tanık olduğumuz bir savaş suçudur" dedi. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa temsilciler düzeyinde acil toplantı çağrısında bulundu ve İsrail'in müdahalesini bir 'terör' eylemi olarak niteledi.
Britanya Dışişleri Bakanı William Hague bugüne kadar barındırdığı riskler nedeniyle Gazze'ye bu yolla erişmeye çalışılmaması yönünde tavsiyede bulunduklarını, haberlerin Gazze'ye erişimle ilgili kısıtlamaların kaldırılması gerektiğinin bir kez daha altını çizdiğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ''İsrail askeri operasyonunun trajik sonucundan derin bir şekilde şoka uğradım. Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz. Kaç gündür herkes tarafından bilenen insanı yardım girişimine yönelik bu tür bir müdahale nasıl olur anlayamıyoruz'' diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad saldırı için "Bu rejimin gücünün değil, zayıflığının işaretidir" dedi. (TK)