Donbas. (Fotoğraf: Anadolu Ajansı)
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, dünkü (16 Ağustos) günlük basın brifinginde, Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin daveti üzerine Lviv kentine gideceğini duyurdu.
Dujarric'in açıklamasına göre, Guterres burada Zelenski ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. 19 Ağustos'ta liman kenti Odessa'ya geçecek olan Guterres, bir gün sonra İstanbul'da olacak.
Guterres, BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında 22 Temmuz'da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ni 20 Ağustos'ta ziyaret edecek.
"Stratejik ortaklık"
Türkiye Cumhurbaşkanlığı da Erdoğan'ın Lviv ziyaretini resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Erdoğan'ın "Lviv'e günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştireceği" kaydedilen açıklamada, Erdoğan-Zelenski görüşmesinin "stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri"nin ele alınacağı" ifade edildi.
Açıklamaya göre, Erdoğan'ın Lviv ziyareti sırasında Guterres, Erdoğan ve Zelenski arasında üçlü bir görüşmenin de olması planlanıyor.
Görüşmenin gündemi ise şu şekilde olacak: "Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetlerinin artırılarak sürdürülmesi ile Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlar."
Bugün itibariyle 175. gününde devam eden Rusya-Ukrayna savaşından öne çıkan diğer gelişmeler ise şu şekilde...
Kırım'da patlamalar
Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da Rusya'nın Saki Hava Üssü'nde 10 Ağustos'ta yaşanan patlamaların ardından dün de bir mühimmat deposunda bir dizi patlama ve yangın meydana geldi.
Politico'nun aktardığına göre, Rusya, Mayskoye köyünde yaşanan bu patlama ve yangınların "sabotaj" sonucu meydana geldiğini söyledi.
Rusya merkezli finans gazetesi Kommersant da benzer bir olaya atıfla bölgede yaşayan insanların Kırım'daki Gvardeyskoye hava üssünden siyah dumanların yükseldiğini anlattığını kaydetti.
Son bir haftada Kırım yarımadasında yaşanan patlama ve yangınlar sebebiyle 3 binin üzerinde kişi bölgeden tahliye edildi.
Ukraynalı yetkililer, 10 Ağustos'ta Kırım'daki Saki Hava Üssü'nde yaşanan patlamalar da dahil bölgede yaşanan olayların sorumluluğunu üstlenmedi.
Politico'ya göre, "Eğer söz konusu patlamaların arkasında Ukrayna güçleri varsa, bu, savaşta ciddi bir tırmanma anlamına gelecek. Böyle saldırılar, aynı zamanda Ukraynalı ajanlarına Rusya'nın işgali altındaki bölgelerin derinlerine sızabildiğine de işaret ediyor olabilir."
Lübnan için yola çıkan gemi Suriye'de
Öte yandan, İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan ilk tahıl gemisi olan Sierra Leone bayraklı Razoni, Associated Press'in (AP) uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analize göre, Suriye'nin Tartus Limanına vardı.
Söz konusu analizlerde, Razoni'nin uydudan takip edilmesini sağlayan "otomatik kimlik tanıma sistemini" 12 Ağustos'ta Kıbrıs açıklarındayken kapattığı ve bundan üç gün sonra Suriye'in Tartus Limanındaki buğday silolarının yakınlarında demirlediği saptandı.
27 bin ton mısır taşıyan Razoni, 1 Ağustos'ta Lübnan'a gitmek üzere Ukrayna'nın güneyindeki Odessa Limanından yola çıkmıştı.
DW'den Thomas Latschan'ın aktardığına göre, Razoni, asıl hedefi Lübnan'a varamadan alıcı şirket siparişini iptal etmişti.
Latschan, durumu şöyle açıklamıştı:
"Şirketin resmi gerekçesi, teslimatta yaşanan 5 aylık gecikmeydi. Lübnan Gıda İthalatçıları Konsorsiyumu Başkanı Hani Buşali, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada 'Lübnan'da mısıra değil buğdaya ihtiyacımız var' diyordu. Gerçekten de başlangıçta sipariş verilirken Razoni'nin taşıdığı mısırın öğütülerek hayvan yemine dönüştürülmesi öngörülüyordu.
"26 bin ton mısır taşıyan Razoni, Türkiye'den yeni bir alıcı bulunana kadar Akdeniz'de günlerce dolanmak zorunda kaldı.
"Pek çok ülkede ana gıda maddesi buğday olmasına rağmen Razoni'yi takip eden diğer gemilerin yükü de ağırlıkla mısır ya da ayçiçeği atıkları oldu. Ama neden? İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC), bu konudaki sorumuza henüz yanıt vermedi.
"Ancak JCC'nin internet sitesinde bu gibi konularda kararın gemicilik şirketlerinde olduğuna işaret ediliyor."
Ukrayna Altyapı Bakanı Yardımcısı Yuriy Vaskov'un 15 Ağustos tarihli açıklamasına göre, tahıl koridorunun ilk iki haftasında Ukrayna limanlarından toplam 16 gemi, dünyanın dokuz ülkesine yaklaşık yarım milyon ton Ukrayna tahıl ürünlerini teslim etmek üzere ayrıldı.
Ay sonuna kadar da en az 10 gemiye daha yükleme yapılması planlanıyor. (SD)