Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler 33. İnsan Hakları Konseyi Oturumları açılışında konuşan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad Al Hussein, Türkiye'yle ilgili hak ihlalleri başvuruları almaya devam ettiklerini söyledi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) oturumdan aktardıklarına göre, Hussein, “Güneydoğu’daki durumla ilgili kaygılarımız sürüyor” dedi.
“Güneydoğu’daki durumla ilgili Hükümetin etkili bir inceleme için ekibime izin vermesi gerek. Hükümetin sahsıma yönelik davetine teşekkür ediyorum ancak ekibimin gitmesiyle ayni değil.”
Al Hussein, “Güneydoğu’daki durumla ilgili Cenevre'de bir izleme ekibi kurduk. Sizleri bilgilendireceğiz” açıklamasını yaptı.
Sivil ölümler, infazlar, yerinden ettirmeler…
Al Hussein bugünkü açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin uluslararası hukuku ve insan haklarını çok ciddi anlamda ihlal ettiğine dair ellerinde veriler olduğunu belirtti.
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre Hussein, inceleme yapması için Türkiye'nin derhal kapılarını BM İnsan Hakları Komiserliği'ne açması gerektiğini söyledi.
“Uluslararası hukuku ve insan haklarının sürekli olarak ihlal edildiğine ilişkin raporlar ve veriler ulaşıyor elimize.
“Bunların içinde sivil ölümler, yargısız infazlar ve çok büyük rakamlarda yerinde ettirmeler söz konusu.
“Bize şehirlerin ve köylerin yakılıp yıkıldığına dair sürekli olarak raporlar ve veriler geliyor. Yerlerinden edilen binlerce insanın insani temel ihtiyaçlarının karşılanması ve korunması gerekiyor.
Birleşmiş Milletler 33. İnsan Hakları Konseyi Oturumları İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. 30 Eylül'e kadar sürecek olan oturumlarda dünyanın değişik bölgelerindeki hak ihlalleri masaya yatırılacak.
Raportörlerin ve hak örgütlerinin raporları da konseye sunulacak.
Ne olmuştu?
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad al-Hussein, 10 Mayıs’taki açıklamasında Türkiye’ye, güvenlik güçlerinin uyguladığı insan hakları ihlallerinin incelenmesi için bağımsız soruşturmacılara izin vermesi çağrısında bulunmuştu.
BM, Şırnak’ın Cizce ilçesinde güvenlik güçlerince etrafı sarılmış bodrumlarda mahsur kalan 100’den fazla insanın yakılarak öldürüldüğüne dair raporların da araştırılmasını istemişti.
İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville’in imzasıyla 13 Mayıs’ta resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise Türkiye Dışişleri Bakanlığının bir mektupla araştırma ve inceleme için kendilerini davet ettikleri ifade edildi. (AS)