Annan, dünyada 11 ülkede devlet başkanlarının kadın olduğuna, üç ülkede de, Şili, İspanya ve İsveç'te, kabinede erkeklerle eşit sayıda kadın olduğuna dikkat çekti, ama "Daha yapılacak çok, ama çok şey var" dedi: "Geneldeki ilerleme çok yavaş."
BM Genel Meclis Başkanı Jan Eliasson, "Kadınların hükümetlerde, parlamentoda, uluslararası örgütlerde, akademik yaşamda ve özel sektörde karar verme süreçlerine katılımını artıracak sağlam adımlar atmazsak, kalkınma, barış, güvenlik ve insan hakları alanındaki ortak hedeflerimize ulaşamayacağız" dedi.
BM Kadınlar İçin Kalkınma Fonu (UNIFEM), Ekonomide Kadın Karar Vericilerin Küresel Koalisyonu oluşturulması için ağrıda bulundu.
UNIFEM İyi Niyet Elçisi, oyuncu Nicole Kidman da, kadınlara karşı şiddetin sona ermesi gerektiğini söyledi, çatışma bölgelerinde şiddet gören yüz binlerce kadının varlığına dikkat çekti.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yöneticisi Ann Veneman'sa, kadınların karşı karşıya olduğu yaygın şiddet ve ayrımcılığın altını çizdi ve "Nüfusunun yarısını kenara iten bir toplumdan olumlu sonuçlar beklenemez" dedi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ndeki (UNHCR) üst düzey yetkili üç kadın, Wendy Chamberlin, Judy Cheng-Hopkins ve Erika Feller de, toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla mücadelede önemli oranda yol katedildiğini açıkladı ve ekledi: "Ancak önümüzde çok uzun bir yol var."
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louis Arbour, halâ kadınların oy hakkının olmadığı ülkelerin bulunduğuna dikkat çekerken, BM Nüfus Fonu yöneticisi Thoraya Obaid de kadınları karar verme sürecine katmak için daha çok eyleme ihtiyaç olduğunu söyledi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de, Latin Amerika'da çalışma yaşamında kadınlara dikkat çekti. Örgütün verdiği rakamlara göre, 1990-2004 arasında Latin Amerika'da işgücüne 33 milyon kadın katıldı; kadınlar şu anda işgücünün yüzde 40'ını oluşturuyor.
BM Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Kemal Derviş'se, "toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi alanındaki ilerlemenin hedeflerin çarpıcı biçimde gerisinde kaldığını söyledi."
BM Çevre Programı'ndan kadın çevreciler albümü
BM Çevre Programı (UNEP) da, önde gelen kadın çevrecilerden oluşan bir "Kim Kimdir" projesi başlattı. Örgütün öne çıkardığı adlar arasında Britanyalı primatolog Jane Goodall, Inuitlerin önderi Sheila Watt-Cloutier, Meksika'dan Julia Carabias-Lillo, Ürdün'den Prensen Basma Bint Ali, Çin'den Mei Ng ve Kenya'dan Nobel Ödüllü Wangari Maathai var. (TK)