Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne bir mektup göndererek Suriye'de ateşkesi denetlemekle görevli olacak gözlemcilerin sayısının 300'e çıkarılmasını istedi.
Daha önce varılan anlaşmaya göre Suriye 250 BM gözlemcisinin ülkeye gelmesini kabul etmiş, bu gözlemcilerin 30'u Suriye'ye gitmişti.
BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik barış planının Suriye'deki taraflarca kabul edilmesinin ardından başlayan ateşkese ilişkin olarak çatışmaların azaldığını belirten BM Genel Sekreteri son günlerde ise bunun değişmeye başladığını, ölü ve yaralı sayısının arttığını vurguladı.
Genel Sekreter Ban buna rağmen çatışmaların iki tarafının da şiddete son vermek yönündeki isteğini de hatırlattı.
Kofi Annan'ın altı maddelik barış planı, Suriye güçlerinin yerleşim bölgelerinden çekilmesini, siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, barışçıl gösterilere izin verilmesini, gazetecilere yönelik sınırlamaların kaldırılmasını ve demokrasiye geçiş sürecinin başlamasını öngörüyor.
Ateşkes değerlendirilecek
Bugün Suriye'deki gelişmelerle ilgili iki önemli toplantı yapılacak. Bunlardan biri BM Güvenlik Konseyi'nin Kofi Annan'ın raporunu değerlendireceği toplantı, diğeri Suriye'nin Dostları grubunun Paris'te yapacağı toplantı.
Paris'teki toplantıya Türkiye ve ABD başta olmak üzere yaklaşık on ülkenin dışişleri bakanı düzeyinde katılması bekleniyor.
Suriye'nin Dostları'nın ilk toplantısı 24 Şubat'ta Tunus'ta, ikincisi 1 Nisan'da İstanbul'da yapılmıştı. İstanbul'daki toplantıda 82 ülkenin dışişleri bakanları, Suriye rejimi üzerindeki baskıyı arttırma ve muhalefeti güçlendirme yöntemlerini konuşmak üzere bir araya gelmişti. Toplantıya Rusya ve Çin katılmayı reddetmişti.
Toplantıda Suriye'deki yönetime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun üyelerinin maaşa bağlanması kararı alınmıştı. Sonuç bildirgesinde de Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) tüm Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanındığı açıklanmıştı.
Daha önce, 27 Mart'ta, İstanbul'da toplanan Suriyeli muhalif gruplar Suriye Ulusal Konseyi'nin çatısı altında bir araya gelme kararı almıştı. Ancak toplantıdan bu yönde karar çıkmasına rağmen bazı muhalif gruplar yeterince temsil edilmediklerini söyleyerek toplantıyı terk etmişti. Bu durum birlik oluyorlar gibi gözükse de aslında muhalif grupların bölünmüşlüğünü ortaya çıkarmıştı.
SUK Özgür Suriye Ordusu'nun kendi denetiminde olmasını ve silahlandırılmasını istiyor. (YY)