Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin halkı için koruma talep edilen kararı kabul etti ve İsrail'e Gazze Şeridi'ndeki Filistinli göstericilere uyguladığı şiddete son vermesi için çağrıda bulundu.
Bağlayıcı niteliği olmayan tavsiye kararında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in “Mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin'de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması" talep ediliyor.
BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edilen tavsiye kararına 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı.
Karara karşı çıkan ülkeler ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru, Togo, Solomon Adaları ve Mikronezya Federe Devletleri.
İsrail'in Gazze sınırında Mart ayı sonundan bu yana düzenlenen protestolar sırasında meydana gelen şiddet olaylarında en az 129 Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürülmüş, binlerce Filistinli de yaralanmıştı.
ABD ve İsrail’den tepki
Benzer bir karar tasarısı, 1 Haziran'da BM Güvenlik Konseyi'nde ABD tarafından veto edilmişti.
BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley "tek taraflı" olduğu gerekçesiyle eleştirdiği karar tasarısının onaylanmasını eleştirdi. Haley, "Gazze Şeridi'ndeki son şiddet olaylarından sadece İsrail'in sorumlu olduğuna karar verilmesinin, ahlaken iflas etmiş bir hüküm olduğunu" söyledi.
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise terör örgütü olmakla suçladığı Hamas'ın ''hem İsrail hem Filistin halkına zarar verdiğini'' iddia etti.
Filistin: Büyük bir başarı ve zafer
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ise şöyle konuştu:
"Oylama, Filistin halkının korunmasının sağlanmasının güvence altına alınmasını ve bu karar için uygulama mekanizmalarının bulunmasını onaylıyor. Şu anda ihtiyaç duyulan, ABD ve İsrail üzerindeki baskıya devam etmek ve BM Genel Sekreterliğini izlemek.
“Türkiye ve Cezayir ile ABD tarafından tutumlarını değiştirmeleri için baskı uygulanmasına rağmen konuşmalarında tasarının desteklenmesi gerektiğini belirten tüm ülkelere teşekkür ederiz.
“Filistin halkı için koruma talep eden kararın BM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, dünya ülkelerinin, Filistinlilerin haklarının yanında durduğunu gösteren büyük bir başarı ve zafer." (ÇT)