Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi dün Viyana'da düzenlenen toplantıda gazetecilerin güvenli bir ortamda ve bağımsız çalışabilmelerini destekleyen çözüm taslağını konsey üyesi 47 ülkenin ortak kararıyla kabul ettiğini açıkladı.
Avusturya'nın öncülük ettiği çözüm taslağı tüm üye devletleri gazeteciler için güvenli ve bağımsız çalışacak bir ortam sağlamaya, gazetecilere karşı işlenen suçları etkili ve hızlı bir şekilde soruşturmaya ve cezasızlığı önlemeye çağırıyor.
Çözüm taslağı üye ülkelere gazetecilerin güvenliği için yasama yoluyla önlem alınmasını, yargı, kolluk kuvvetleri ve askeri personelin farkındalığının uluslararası standartlarda arttırılması, gazetecilere yönelik saldırıların raporlanması, bu gibi saldırıların cezalandırılması ve risk altında olanların korunması için yerel ihtiyaçlara göre bireysel önlemler geliştirilmesini öneriyor.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), BM İnsan Hakları Konseyi'nin gazetecilerin güvenliğinin halkın haber alma hakkı üzerindeki önemli etkisinin altını çizen kararından memnuniyet duyduklarını açıkladı. IPI yetkilisi Alison Bethel McKenzie "Tüm BM üye ülkelerini çözüm taslağının kriterlerini yerine getirmeye ve gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlığa son vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.
İfade özgürlüğünün korunması ve desteklenmesi için çalışan bağımsız bir örgüt olan Article 19 da yaptığı açıklamada, gazetecilerin toplumun gözlemcileri ve bilgi sağlayıcıları olarak hassas bir pozisyonları olduklarının ve bu nedenle fiziksel ve legal tehditlere, tacizlere ve şiddete maruz kalmalarının çözüm taslağında tanınmış olmasından memnun olduğunu söyledi. (ÇT)