*Fotoğraf: UN Resmi Sitesi.
Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Geir Pedersen dün Güvenlik Konseyi'ne verdiği bilgilendirme toplantısında Suriye'deki siyasi bir sürecin ilerlemeye başlayıp başlamayacağına artık bakılması gerektiğini söyledi.
Pedersen, "Kimse mucizeler veya hızlı çözümler beklememeli - ileriye giden yol mutlaka kademeli olacaktır. Ancak umarım bu yıl Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına yönelik somut adımlar üzerinde çalışabiliriz" dedi.
Aralık 2015'te kabul edilen karar, on yıllık savaşın 350.000'den fazla insanı öldürdüğü Suriye'de bir barış süreci için bir yol haritası çiziyor.
'Stratejik durgunluk'
Pedersen, aradan altı yıl geçmesine rağmen, bunun uygulanmasına "ne yazık ki hala çok uzun bir yol" olduğunu söyledi. Ancak 2022'de keşfedilmesi gereken ilerleme olanakları olduğuna inanıyorum" diye de ekledi.
21 ay boyunca sahada "stratejik bir açmaz"ın devam ettiğini söyleyen elçi, "Mevcut hiçbir aktörün veya aktör grubunun çatışmanın sonucunu belirleyemeyeceği ve askeri bir çözümün bir yanılsama olarak kaldığını giderek daha net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.
Ayrıca, süregelen zorunlu göçler, ekonomik çöküş, ülkenin fiili bölünmesi ve tehlikeler gibi faktörler göz önüne alındığında, tüm tarafların "kabul edilemez statükoyu karıştırmaya çalışarak" ciddi riskler ve maliyetlerle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.
Pedersen, "Statükonun birçok tehlikesi var ve kötüleşen bir açmazı yönetmek sadece aptallık olur" derken şöyle devam etti:
"Aynı şekilde, tüm tarafların karşı karşıya olduğu gerçekler, uzlaşmaya yönelik bir ilgiyi desteklemeli ve siyasi yolda ileriye dönük somut adımlar için fırsatlar yaratmalı."
Geniş kapsamlı etkileşim
BM elçisi, savaşın sona ermesine yardımcı olabilecek kişilerle yaptığı tüm görüşmelerde bu dinamikleri vurguladığını bildirdi.
"Her geçen ay, siyasi ve ekonomik adımlara ihtiyaç duyulduğunu ve bunların gerçekten ancak birlikte gerçekleşebileceğini, adım adım, adım adım daha önce olduğundan daha geniş bir anlayışa sahip oldum" dedi.
Pedersen, yakın zamanda Şam'daki Suriye Hükümeti ve bölgeden Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. Brüksel'de bir araya gelen Amerikalı, Avrupalı, Arap ve Türkiyeli elçilere de bilgi verdi.
Güvensizliğin üstesinden gelmek"Bütün bu angajmanlardan edindiğim izlenim, her tarafta hala büyük bir güvensizlik olduğu yönünde" vurgusu yapan Pedersen, "Yine de, daha geniş bir siyasi süreç yoluyla nelerin mümkün olabileceğini test etmek için her taraftan yeterli ilgi var" dedi. Pedersen, kilit Suriyeli ve uluslararası paydaşlardan üst düzey yetkililere danışıyor.Cenevre'de şimdiye kadar Rusya, Avrupa Birliği, Türkiye ve Katar ile görüşmeler yapıldı. Ek katılımcılarla istişareler de bekleniyor."Suriye'deki siyasi çözümün Suriye'ye ait ve Suriye'nin öncülüğünde olması gerekirken, birçok meselenin yalnızca Suriyelilerin elinde olmadığını burada hatırlatmama izin verin" diyen Pedersen, "Ayrıca, kilit paydaşların ortak endişe konularında ortak adımlarla birlikte çalıştığında, en azından bir miktar ilerlemenin mümkün olduğunu gördük" dedi.(PT)
Rakamlarla iç savaş
|