Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon eğitimi küresel ölçekte birinci öncelik haline getirmeye ve eğitimle ilgili Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma sürecini hızlandırmaya yönelik yeni bir girişim çerçevesinde 1,5 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunulduğunu açıkladı.
Girişimi destekleyen ilk kuruluşlar arasında Western Union Vakfı ile MasterCard Vakfı bulunuyor.
Western Union küresel eğitim girişimi için 1 milyar doları hemen sağlama taahhüdünde bulundu, ki böylece 1 milyon okul günü için günde 10 bin dolarlık hibe sağlanmış olacak.
MasterCard'ın 'Öğrenciler Programı' kapsamında ise 500 milyon dolarlık eğitim girişimi sayesinde, özellikle Afrika'dan olmak üzere yetenekli, ancak ekonomik açıdan dezavantajlı 15 bin öğrenci orta ve yüksek öğrenime erişim ve bu eğitimlerini tamamlama imkânına sahip olacak.
Ban Ki Moon yeni kaynak taahhüdü için teşekkür ederken amaçlarının çocukların ilkokula gitmelerini ve ardından yüksek öğrenime doğru ilerlemeleri olduğunu hatırlattı.
"Önce Eğitim" adı verilen yeni küresel ortaklığı destekleme çabalarını yoğunlaştırma taahhüdünde bulunan ilk ülkeler arasında Avustralya, Bangladeş, Güney Afrika, Timor-Leste ve Danimarka bulunuyor.
Bu ülkelerin yanı sıra onlarca büyük şirket ve özel vakıf da çocukların ve gençlerin kaliteli, koşullara uygun ve dönüştürücü bir eğitimden yararlanabilmelerini sağlamak üzere 1,5 milyar dolar tutarında yeni bir kaynak yaratmış durumda.
Her çocuk okula gidebilmeli
Herkesin ilkokul eğitiminden yararlanması hedefine 2015'ten önce ulaşılması için bilinen ve yeni gelecek tüm ortakların harekete geçmesi gerektiğini vurgulanıyor.
Önce Eğitim, önümüzdeki beş yıl içinde üç noktaya öncelik veriyor: her çocuğun okula gönderilmesi, öğrenmede kalitenin artırılması ve küresel yurttaşlığın yaygınlaştırılması.
1990'lı yılların sonunda ilkokul çağındaki 108 milyon çocuk okula gitmiyordu. UNESCO'nun yakında yayınlanacak Küresel İzleme Raporuna göre bu sayı bugün 61 milyona inmiş durumda. Ayrıca, erkek ve kız çocukların okullaşma açığı da büyük ölçüde azaltıldı.
İlköğretim ve orta öğretimin ilk kısmı dışındaki çocuklarda görülen okullaşma açığının kapatılması için her yıl 24 milyon dolar sağlanması gerekiyor.
Küresel gündem eğitim
Önce Eğitim girişimi, BM Genel Kurulu'nun 67'nci oturumu sırasında başlatıldı. Katılımcılar arasında ülkelerin devlet başkanları ve bakanları, Genel Sekreterin Küresel Eğitim Özel Elçisi Gordon Brown, BM kuruluşlarının başındaki kişiler, gençler, sivil toplum temsilcileri ve önde gelen şirketlerin CEO'ları bulunuyordu.
BM'deki toplantıdan sonra girişimin hedefleri tartışıldı ve eğitimi küresel gündemin başına yerleştirme gerekliliği üzerinde duruldu.
BM Genel Sekreter yardımcısı Jan Eliasson'un başkanlığında gerçekleştirilen panele ise Ürdün Kraliçesi Rania Al-Abdullah, Myanmar'dan Daw Aung Sang Suu Kyi, Uganda'dan öğretmen temsilcisi Teopista Birungi Mayanja ve Jamaika'dan gençlik temsilcisi Charles Young katıldı. (YY)