Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, Taliban'ın Afganistan'ın yönetimini ele geçirmesinin üzerinden iki yıl geçmesi vesilesiyle açıklamada bulundu.
UN News'e göre, Bahous, uluslararası toplumu Afganistan'da değişim için baskı yapmaya devam etmeye çağırarak Taliban'ı ülke genelinde "kadınların ve kızların haklarına yönelik en kapsamlı, sistematik ve benzersiz saldırıyı" uygulamakla suçladı.
"Hiçbir özgürlük bırakmadı"
Taliban'ın kadınlara yönelik kitlesel baskı üzerine kurulu bir sistem yarattığına dikkat çeken Bahous, "50'den fazla ferman, emir ve kısıtlama yoluyla kadınların hayatlarının dokunulmamış hiçbir yönünü bırakmadı, hiçbir özgürlük bırakmadı" dedi.
"Kadınlar mücadeleyi sürdürecek"
Birimlerinin Afganistanlı kadınlarla temas halinde olduğunu belirten Bahous, "Bu zorluklara rağmen Afgan kadınları da bana pes etmeyeceklerini veya boyun eğmeyeceklerini söylüyor. Baskılarına karşı mücadeleye öncülük etmeye devam edecekler" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - Arwin: Zulüm say say bitmez ama direniyoruz, umutluyuz
"En düşmanca koşullar karşısında ihlallere karşı seslerini yükseltiyorlar, hayat kurtaran hizmetler sunuyorlar, işletme sahibi oluyorlar ve işletiyorlar ve kadın örgütlerini yönetiyorlar. Cesaretleri bize daha büyük eylemler için ilham vermeli."
"Baskı uygulamaya devam edin"
Afganistanlı kadınlara daha fazla destek çağrısında bulunan Bahous, "Uluslararası toplumu, insani yardım camiasının çağrısına cevap vermek ve Afganistan'a yönelik insani çağrıyı tamamen finanse etmek de dahil olmak üzere, değişim için baskı yapmak için ellerindeki her yolu kullanmaya ve her türlü baskıyı uygulamaya devam etmeye çağırıyorum" dedi.
Taliban kadınları kamusal alanlardan uzaklaştırıyor
2021'de iktidarı ele geçiren Taliban, kadınların toplumdaki rolünü kısıtlayan ve onları kamusal alanlardan uzaklaştıran uygulamaları hayata geçiriyor.
Kadınların lise ve üniversite eğitimi almalarını yasaklayan Taliban, kamusal alanda örtünme zorunluluğu getirmiş, parklara, lunaparklara ve spor salonlarına girmelerini engellemiş, güzellik salonları ve kuaförleri kapatmıştı.
Afganistanlı kadınların birleşmiş milletler ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmaları da yasaklanmış, devlet dairelerinde çalışan kadınlar da işten çıkarılmıştı.
Öte yandan BM İnsan Hakları Konseyi'nin geçen hafta hazırladığı rapora göre; Afganistan kadın hakları konusunda en kötü karneye sahip ülkeler arasında yer alıyor.
(NT)