Fotoğraf: AA
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da sivillerin etnik kimliklerine yönelik saldırıların insanlığa karşı suç boyutuna gelebileceği uyarısında bulundu.
Guterres, Cenevre'de Sudan ve bölgeye insani yardımı desteklemek için düzenlenen konferansın açılış törenine çevrimiçi katıldı.
Konferansa Mısır, Almanya, Katar, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği (AB) eş başkanlık etti.
İnsani yardımların ulaştırılması
Sudan'da çatışan tüm taraflara uluslararası insani ve insan hakları kanunları kapsamında zorunluluklarını yerine getirme çağrısı yapan Guterres, “Çatışmanın tüm taraflarını ve çevredeki ülkeleri, Sudan'da ve sınırdaki ihtiyaç sahibi insanlara insani yardım çalışanlarının ulaşması için ellerinden geleni yapmaya davet ediyorum” dedi.
Guterres, Batı Darfur eyaletinde bazı etnik gruplara yönelik saldırılara değinerek, “Cuneyne'de cinsiyetçi ve cinsel şiddet olduğu, saldırılarda etnik ayrım gözetildiği iddialarından ötürü özellikle endişeliyim. Sivillere yönelik etnik kimliklerine dayalı hedef gözeten saldırılar, insanlığa karşı suç boyutuna gelebilir” uyarısında bulundu.
2 ayda 2 milyon kişi yerinden edildi
Sudan'a verilen desteğin ihtiyaçları karşılamadığının altını çizen Guterres, 2 ay gibi bir sürede 2 milyon kişinin yerinden edildiğine vurgu yaptı.
Guterres, “Sudan için ihtiyaç duyulan 3 milyar doların şu ana kadar yüzde 17'sinden daha azı karşılandı. Bugün hepinizi hayat kurtarıcı insani yardım için fon sağlamaya, en zor ve tehlikeli koşullarda yaşayan insanları desteklemeye davet ediyorum” çağırısında bulundu.
1,5 milyar dolar yardım
Cenevre'de bir araya gelen uluslararası bağışçılar, Sudan ve ülkeden kaçanların sığındığı çevre ülkelere insani yardım için 1,5 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu.
Konferansın kapanışında konuşan BM İnsanı İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, "Bugün konferansa katılan bağışçıların, Sudan ve çevresine insani yardım için 1,5 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi de toplanan miktardan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Şimdi bu fonların gideceği yerler bir an önce belirlenmeli ve dağıtılmalıdır" diye konuştu.
Ateşkese rağmen çatışmalar sürdü
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında dün başlayan 72 saatlik ateşkes anlaşmasına rağmen taraflar arasında başkent Hartum’un batısındaki Umdurman kentinde şiddetli çatışmalar yaşandı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, çatışan tarafların talebi üzerine yaralı askerleri taşıyan komiteye ait bir konvoyun yakınına başkent Hartum'da ateş açıldığı ancak olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
Komite, Sudan'daki çatışmanın her iki tarafını da "güvenli insani alanlar oluşturmaya" çağırdı.
Ordu, Kızılhaç ekibinin HDK'nin bulunduğu bölgede ateş altına alındığını savunarak orada güçlerinin bulunmadığını bildirdi. HDK'den yapılan açıklamada ise ordunun, Kızılhaç ekibiyle olan HDK güçlerine saldırdığı iddia edildi.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu, bir dönem desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istedi.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüştü.
Sudan Doktorlar Sendikası, iki askeri gücün 59 gündür aralıksız çatıştığını, 15 Nisan'dan beri devam eden çatışmalarda 958 sivilin hayatını kaybettiğini, 4 bin 746 kişinin yaralandığını açıkladı. (AS)