Fotoğraf: AA
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletindeki çatışmalarda 100'ün üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Twitter hesabından paylaşımda bulunan Grandi, "Kuzey Darfur'da yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda ve çevresinde çıkan şiddetli çatışmalarda 100'den fazla kişi öldü. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddete ilişkin şok edici raporlar var" dedi .
Grandi, tarafların "Sudan'ı yok eden bu çatışmalara son vermedikçe durumun daha kötüye gideceğini" belirtti.
Çatışmalar üçüncü ayında
BM İnsanı İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Griffiths, “Darfur hızla insani bir felakete doğru gidiyor. Dünya bunun olmasına izin veremez. Tekrar olmasın” dedi.
Sudan’daki çatışmaların üçüncü ayına girdiğin belirten Griffiths, ülke genelindeki insani durumun daha da kötüleştiğine dikkati çekti.
Griffiths, 1,7 milyon insanın yerinden edildiğini, bunların 500 bine yakınının Sudan dışına sığındığını vurgulayarak, “İnsanların canlı bir kabusa hapsolduğu Darfur'daki koşullar beni özellikle endişelendiriyor” dedi.
“Etnik gerilim” uyarısı
Ülkedeki yerel kuruluşlar da dahil olmak üzere insani yardım ortaklarının, hayat kurtaran malzeme stoklarını yenilemek ve yerine ulaştırmak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını aktaran Griffiths, ancak devam eden şiddetin bu çabaları engellediğine işaret etti.
Griffiths, “Toplumlar arası şiddet de yayılıyor ve 20 yıl önce oradaki (Darfur'daki) ölümcül çatışmayı körükleyen etnik gerilimleri yeniden alevlendirmekle tehdit ediyor” uyarısı yaptı.
Kenya’nın başkanlığına ret
Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 13 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD), Sudan krizinin çözümü için kurduğu, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeli grubun başkanlığını Kenya'nın yapacağını duyurmuş, Sudan'da çatışan generalleri yüz yüze getirerek krizi çözmekte kararlı olduklarını açıklamıştı.
Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Sudan hükümeti, Cibuti'de düzenlenen IGAD Devlet Başkanları Zirvesinin sonuçlarıyla ülkedeki krizi ele almak için görevlendirilen komiteye Kenya'nın başkanlık etmesini reddediyor" dedi.
Açıklamada, Kenya'nın Sudan'daki ihtilafa ilişkin komiteye başkanlık edecek niteliklere sahip olmadığı ileri sürüldü.
Sudan'daki kriz için ABD ve Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan müzakereler sonuçsuz kalmış, alınan ateşkes kararları defalarca bozulmuştu.
Ne olmuştu?
Sudan ordusu, bir dönem desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istedi.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüştü.
Sudan Doktorlar Sendikası, iki askeri gücün 59 gündür aralıksız çatıştığını, 15 Nisan'dan beri devam eden çatışmalarda 958 sivilin hayatını kaybettiğini, 4 bin 746 kişinin yaralandığını açıkladı.
(AS)