Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Arakan'da insani felaketin önlenmesi için”, operasyonlarını sürdüren Myanmar güçlerine, sükunet ve itidal çağrısı yaptı.
Tıklayın - BM: 40 Bine Yakın Arakanlı Müslüman Bangladeş'e Kaçtı
BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Guterres, Myanmar hükümetinin ihtiyaç duyanlara güvenlik ve BM ile diğer kuruluşların sunduğu yardımlara erişim imkanı sağlama sorumluluğu olduğunu söyledi:
“Şu andaki durum, bu şiddetin temellerinde yatan nedenlere bütüncül bir şekilde yaklaşmanın aciliyetini vurguluyor. Myanmar hükümetine, Arakan Danışma Komisyonunun önerilerini hayata geçirme çağrısı yapıyorum.”
Bangladeş'in Arakanlı sığınmacılara verdiği desteğe de teşekkür eden Guterres, sığınmacıların BM ve ortağı yardım kuruluşlarının desteğine ulaşmalarının temin edilmesini istedi.
Çavuşoğlu: Her türlü desteği veriyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya, Kemer’deki bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, Bangladeş ile görüşerek “Kapılarınızı açın, ne kadar masrafınız varsa biz karşılayacağız” dediklerini dile getirdi:
“Arakanlı kardeşlerimize her türlü desteği veriyoruz. İnşallah bu sorunun kesin çözümü için adımlar atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız gece gündüz çaba sarf ediyor. Dün akşam da Endonezya ve Malezya Cumhurbaşkanları ile görüştü. BM Genel Sekreteri ile görüştü. Onun talimatları ile bugün saat 16.00 gibi eski BM Genel Sekreteri, şimdi özel temsilci Kofi Annan ile bir telefon görüşmesi yapacağım. İslam İşbirliği Teşkilatını da hareketlendirdik. Bu yıl Arakan'la ilgili bir zirve yapacağız. Bu soruna kesin bir çözüm bulmamız lazım.”
Erdoğan: Üç gündür devlet başkanlarını arıyorum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün İstanbul’daki konuşmasında Arakan’a değindi:
“Üç gündür Arakan'la ilgili olarak İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olarak, devlet başkanlarını arıyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni aradım, onlarla konuştum ve bütün bu görüşmelerimle birlikte bir duyarlılık istiyorum.
“İnşallah ayın 19'undan itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplanıyor. Orada bunları çok daha farklı bir şekilde dile getireceğiz ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan tüm dünyaya bunu anlatacağız, haykıracağız. İkili görüşmelerde bunları yine konuşacağız.
“Türkiye olarak biz bu konuda hassasiyetimizi dile getiriyor, uluslararası mekanizmaları harekete geçirmeye çalışıyor, bölgede insani yardım faaliyetleri yürütüyoruz. Kızılay'ımızla, AFAD'ımızla bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ancak bu katliamlara İslam dünyası bir bütün olarak tepki vermediği için gösterdiğimiz çabalardan yeterli neticeyi çoğu zaman alamıyoruz.”
Ne olmuştu?
Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar'da yaklaşık 1 milyon Müslüman azınlık bulunuyor.
Myanmar'da Arakan Müslümanlarına yönelik saldırgan yaklaşım 2 Mart 1962 yılında General Ne Win'in yönetime el koymasının ardından başlattığı "Tek ulus, tek dil, tek din" söylemiyle ulus devlet inşa etme politikasını devreye sokması sonrası başlamıştı.
25 Ağustos’ta Arakanlı isyancıların 30 polis karakoluna saldırmasıyla olaylar yeniden başladı.
Tıklayın - Myanmar'ın Araf Halkı: Arakan
(AS)
* Fotoğraf: Anadolu Ajansı / Arakan