Fotoğraf: Diyar Saraçoğlu - Akbelen
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi, Limak Vakfı ile yaptığı çalışmalarla ilgili iddialara yazılı açıklamayla yanıt verdi.
Açıklamayı, UNDP’nin Limak Şirketler Grubu’nun sosyal yatırım kolu olan Limak Vakfı ile yaptığı çalışmalar hakkında son dönemde sosyal medyada yapılan paylaşımlardaki sorulara açıklık getirmek için yaptıklarını belirttiler.
TIKLAYIN - İkizköylülerden BM’ye: Limak ile iş birliğini sonlandırın
İkizköy Çevre Komitesi de dün UNDP’ye mektup yazarak Akbelen Ormanı'ndaki ağaç kesimlerini üstlenen YK Enerji'nin iştiraki olduğu Limak ile iş birliğini sonlandırmasını istemişti.
“Limak’a finansman sağlanmadı”
UNDP Türkiye Ofisi’nin açıklaması şöyle:
“UNDP, 2016 yılından beri “Türkiye’nin Mühendis Kızları” adıyla bilinen, geleneksel olarak erkeklere özgü kabul edilen mühendislik ve diğer teknik mesleklere kadın katılımını artırmayı amaçlayan bir programı desteklemektedir.
Program, Limak Vakfı tarafından yürütülen kız çocuklarına yönelik burs programı biçiminde başlamıştır. T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan bir anlaşma kapsamında, UNDP, anılan programı kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik etkili bir araç haline getirmek üzere Limak Vakfı ile birlikte çalışmıştır.
Geçtiğimiz yedi yıl boyunca, 860 kız çocuğu “Türkiye’nin Mühendis Kızları” programından yararlanmış, öğrenim bursları almanın yanı sıra staj, mentorluk, koçluk, ağ oluşturma ve işe yerleştirme dahil farklı biçimlerde desteklere kavuşmuştur. Program, 25 ilde 39 devlet üniversitesini kapsamaktadır ve 40 ildeki 125 lisede de mühendislik mesleğini tanıtıcı faaliyetler düzenlenmiştir.
UNDP, program giderlerini karşılamak üzere Limak Vakfı’ndan toplam 795 bin 60 ABD doları fon almıştır. Sosyal medyada iddia edilenlerin aksine, UNDP hiçbir zaman Limak’a finansman sağlamamıştır.
Son aylarda sivil toplum aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP’yi Limak Grubu için özenli inceleme sürecini yenilemeye teşvik etmiştir. İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır. Ayrıntılar, UNDP’nin önümüzdeki günlerde ortakları ile yapacağı görüşmelerde kararlaştırılacaktır.”
Ne olmuştu?
İkizköy Çevre Komitesi, UNDP’ye mektubunda, Akbelen Ormanı'ndaki ağaç kesimlerini üstlenen YK Enerji'nin iştiraki olduğu Limak ile iş birliğini sonlandırmasını istemişti.
Mektupta, Limak Holding'in BM Küresel İlkeleri'ni ve BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ni gözetmediği belirtildi.
Bu iş birliğinin Limak'a haksız itibar sağladığını ve sicilinin temizlemesine (social washing) neden olduğunu söyleyen komite, mektubunda, Limak Holding'in Akbelen'deki kömür faaliyetleri sebebiyle bugüne dek meydana gelen hak ihlallerini de sıraladı.
Limak Holding hakkında |
1976 yılında Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız tarafından, inşaat faaliyetleri için kurulan bir şirketler grubu. Günümüzde inşaat sektörüne ek olarak turizm, çimento, enerji, altyapı, havacılık, elektrik ve mekanik taahhüt, teknoloji ve yiyecek-içecek sektörlerinde de faaliyetlerini yürütüyor. Aralık 2020 verilerine göre, en fazla kamu ihalesi alan ilk 10 şirket arasında. Holdingin yürüttüğü projelerden bazıları: |
TIKLAYIN - KISA VE ÖZ: Akbelen'de yıkımı durdurmak için çok mu geç?
TIKLAYIN - İkizköylüler: Akbelen Ormanı yaşıyorsa direnişimiz sayesinde
(AS)