Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu ilk defa LGBT bireylere yönelik hak ihlallerini ele alan küresel bir rapor yayınladı.
"Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliğine Yönelik Ayrımcı Yasalar, Uygulamalar Ve Şiddet Eylemleri" başlıklı raporda hükümetlerin genelde cinsel yönelim temelli şiddet ve ayrımcılık vakalarına göz yumduğu belirtiliyor.
Rapor, LGBT bireylere karşı hükümetlerin zorunlulukları ve insan hakları ihlalleri hatırlatılıyor. Sokakta karşılaşılan şiddete ek olarak, LGBT bireylerin aşırı dinciler, paramiliter gruplar, aşırı milliyetçiler, neo-naziler tarafından organize saldırılara ya da sosyal normlar dolayısıyla aileleri ve çevrelerindeki tarafından psikolojik ve ya fiziksel şiddete maruz kaldıkları söyleniyor. Lezbiyenler ve trans kadınların ise toplum ve aileleriyle ilişkilerinde cinsiyet eşitsizliği nedeniyle özellikle risk altında oldukları belirtiliyor.
Raporda, Türkiye'de de LGBT'lerin "namus" bahanesiyle işlenen cinayetlere kurban gittiği söylenirken 2008'de eşcinsel olduğu için öldürülen üniversite öğrencisi Ahmet Yıldız hatırlatılıyor.
Sivil toplum kuruluşlarının kurulabilmesi için yasal kayıtların gerektiği ülkelerde LGBT grupların başvurularının reddedildiği söylenirken de Türkiye, Arjantin, Kırgızistan ve Nijerya örneği veriliyor.
Rapora göre Honduras'ta 18 ayda 31 LGBT bireyin, Jamaica'da polis tarafından bir geyin, Güney Afrika'da lezbiyenlerin öldürülmüş. Ayrıca Trans Cinayetleri Gözlem Raporuna göre 2008-2011 arasında 50 ülkede toplam 680 trans bireyin öldürüldüğü belirtiliyor.
BM, 193 üye ülkeye şu önerileri sunuyor:
* Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği nedeniyle gerçekleşen tüm şiddet ve öldürme vakalarının vakit kaybetmeden soruşturulması.
* Cinsiyet kimliği bağlamında işkencenin önlenmesi.
* İşkence görmüş LGBT bireylerin yaşamları ve özgürlüklerinin tehlikede olduğu ülkelere geri gönderilmemesi.
* Eşcinselliği kriminalize eden yasaların ve idam cezalarının kaldırılması.
* Bireylerin ifade özgürlüğü ve örgütlenme haklarının güvence altına alınması.
* Cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması. (ÇT)