Kabul edilen yeni yaptırımlar, bu ülkeye ihracatı yasaklıyor ve yapılabilecek olan yatırımları da sınırlıyor. Ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması öngörülüyor.
Oy birliğiyle alınan karar
Karar oy birliğiyle kabul edildi. BM Güvenlik Konseyi'nin toplam 15 üyesi var. ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık daimi üye. Diğer 10 ülke seçimle göreve geliyor. Şu an Afrika'yı Etiyopya ve Angola; Asya-Pasifik'i Kazakistan ve Malezya; Latin Amerika - Karayipler'i Bolivya ve Venezuela; Batı Avrupa'yı İtalya, Hollanda; Doğu Avrupa'yı Ukrayna temsil ediyor.
Üç ülkenin girişimi
Güney Kore, Japonya ve ABD, Temmuz ayında iki kez yapılan kıtalararası balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore kınanmıştı; ardından Birleşmiş Milletler'de dün kabul edilen yaptırım sürecini başlatmıştı.
Çin yaptırımlara destek verince
BM Güvenlik Konseyi'ndeki oturumda Çin de, yaptırımların lehine oy kullandı.
Kuzey Kore'nin uluslararası alandaki tek müttefiki konumundaki Çin, bu yılın başında, Pyongyang üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla kömür ihracatını askıya almıştı.
Kuzey Kore’nin kömür ve maden cevheri gibi materyallerin Çin'e satışından elde edilen nakit, ülkenin elindeki kısıtlı sayıdaki nakit kaynaklarından biri.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptırımların gerekli olduğunu açıklayarak, "Bizim amacımız tüm tarafları tekrar masaya döndürmek. Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması sonucunun görüşmeler ile gelebileceği kanısındayız" dedi.
Vang Yi, ABD, Kuzey Kore, Rusya, Japonya, Güney Kore ve Çin'in dahil olduğu "Altılı Görüşmeler"e geri dönülmesini istedi.
Çin'den ABD'ye de eleştiri
Kore yarımadasının nükleer silahlardan arınması gerektiğini söyleyen Çin'in BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, konuşmasında Washington'ın Güney Kore'ye konuşlandırdığı THAAD füze sistemlerini eleştirdi:
"Bu sistem Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri ve füze fırlatması sorununa bir çözüm değildir. Aksine bölgedeki stratejik dengeyi sarsıyor. Zira bu sistemin konuşlandırılması, aralarında Çin'in de bulunduğu, bölgedeki ülkelerin güvenlik çıkarlarının aleyhine atılan bir adımdır."
ABD karardan memnun
Temmuz ayı içerisinde iki kez kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştiren Pyongyang, ABD'yi vurabilecek kapasiteye ulaşıldığını açıklamıştı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, karar toplantısı sonrası, "Bunlar bir nesildir herhangi bir ülkeye uygulanan en zorlayıcı yaptırımlar" açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yeni yaptırımların Kuzey'e maliyetinin 1 milyar dolar olacağını ifade etti.
Dışişleri Bakanı Tillerso ise Güney Koreli meslektaşı Kang Kyung-wha ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamayla yaptırımlar, "iyi bir sonuç" olarak değerlendirdi.
Yaptırımlar
Tahmini olarak 1 milyar dolar maliyeti olacağı öngörülen yaptırımlar şu konuları kapsıyor:
1- Tüm kömür, deniz ürünü demir ve demir cevheri, kurşun ve kurşun cevheri ihracatı yasaklandı,
2- Ülkeler yeni Kuzey Kore'li çalışan kabul edemeyecek,
3- Kuzey Kore'li şirketlerle ortak ticari girişim yapılamayacak,
4- Daha fazla Kuzey Koreli seyahat sınırlaması ve mal varlığı dondurulmasının hedefi olacak,
5- BM'ye üye ülkeler 90 gün içinde bu yaptırımları nasıl uygulamaya koyduklarını rapor edecekler.
Kuzey Kore’den ilk tepki
Kuzey Kore'de yayınlanan Rodong Sinmun isimli gazete, yaptırımların, "ABD'yi yutacak öngörülemez bir ateş denizi" yaratma sonucu doğurabileceğini duyurdu.
Kuzey Kore Devlet Televizyonu'ndan 4 Temmuz 2017 günü yapılan açıklamada ilk başarılı kıtalar arası füze (ICBM) denemesinin gerçekleştirildiği duyurulmuştu. Hwasong-14 adındaki füzenin "dünyanın herhangi bir yerini vurabileceği" belirtilmişti.
Kuzey kore nükleer silah denemeleri de yapıyor
Kuzey Kore 2016 Ocak ayında hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklamış ve BM konuyla ilgili acil toplantı yapmıştı.
Kuzey Kore'nin nükleer programının tarihçesi2002 Ekim: Kuzey Kore gizli nükleer silah programı olduğunu ilk defa doğruladı. 2006 Ekim: Üç yeraltı nükleer patlamalarından ilki açıklandı, deneme Punggye-ri nükleer merkezinde yapıldı. 2009 Mayıs: Kuzey Kore, nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerden çekildikten bir ay sonra ikinci yeraltı nükleer denemesini yaptı. 2013 Şubat: Üçüncü nükleer deneme yapıldı, resmi medya "küçültülmüş ve daha hafif nükleer aygıt" olduğunu duyurdu. 2015 Mayıs: Pyongyang, denizaltından atılan füzeleri denediğini iddia etti, bu füzelerin tespiti geleneksel aygıtlara kıyasla daha zor. 2016 Ocak: Kuzey Kore hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini duyurdu. |
(HK)
* Kaynaklar: BBC, Amerika'nın Sesi, Euronews.