Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Suriye konulu toplantıda "acil insani yardım" çağrısı yaptı.
Davutoğlu, mülteci sorunun yakın zamanda baş edilemeyecek duruma geleceğini ve bu nedenle BM'nin Suriye sınırları içinde çözüm içi adım atması gerektiğini söyledi.
"Ortak bir adım atılabilir ama insani trajediyle ilgili bu gerçekleşmeyecek gibi. Bu toplantı bir basın açıklaması ya da kararla sonuçlanmayacak. Görüyorum ki birçok ülke dışişleri bakanları tarafından da temsil edilmiyor."
"Suriye'de her şey gözlerimizin önünde gerçekleşiyor. Suriye rejimi sivillere ağır silah ve uçaklarla saldırıyor. Bir nesil yok edilirken bizler bu durumu daha ne kadar oturup izleyeceğiz. Suça ortaklık ediyoruz."
"Kapasitemiz aşıldı"
Davutoğlu, Suriyeli sığınmacı sayısının 80 bini aştığını, 10 bin kişinin de yakın zamanda gelmesinin beklendiğini belirterek şöyle devam etti:
"Yeni kamplar oluşturuyoruz ancak her yeni kampı kurmak bir ay sürüyor ve bu kamplar iki günde doluyor. Her gün 4 bin Suriyeli sınırı geçiyor. Şu anda Türkiye'de 11 kamp var ve 3 kamp daha oluşturuluyor."
"Elimizden geleni yapıyoruz ancak durum şu an kapasitemizi aştı. 17 bin mülteci şu anda okul, spor salonu ve yurtlarda kalıyor ama yakın zamanda okullar açılacak. Ayrıca yeni kamplar için alan bulmak da zor."
Şu ana kadar 300 milyon dolar harcandığını ve uluslararası toplumdan gelen desteğin sembolik olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Yakın zamanda mülteci akışıyla başa çıkamayacak duruma geleceğiz" dedi.
"Kış yaklaştıkça kıtlık ihtimali de var. Suriye sınırları sağlık hizmeti alamayanlar sınıra gelemeden kan kaybından ölüyor. Şu an insani bir felaket var ve iki milyon kişi yerinden edilmiş durumda. BM Suriye içinde kamplar oluşturmalı ve buraları korumalı."
BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ise Suriye'ye kamp kurulması önerisi için, "Bu tip öneriler ciddi sorular doğurur" yorumunu yaptı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye içine tampon bölge kurulması teklifi için "gerçekçi değil" demişti.
Davutoğlu, Türkiye'nin BM'den taleplerini şöyle sıraladı:
* Güvenlik Konseyi, Suriye'ye komşu ülkelerdeki kampları ziyaret etmeli.
* Halkı yerinden olmaya zorlayan yerleşim yerlerine yönelik hava bombardımanlarına karşı Güvenlik Konseyi bir bütünlük içinde hareket etmeli.
* Odak noktası, Suriye sınırları içinde yerlerini ve evlerini terk etmek zorunda kalanlar olmalı.
* Tüm bu adımlara rağmen Suriyeliler güvenliklerini temin etmek için kaçmak zorunda kalırsa, uluslararası alanda kabul edilmeleri ve özümsenmeleri için gerekli önlemler alınmalı.
* Mülteci sorunu ile ilgilenmek üzere komşu ülkelerin ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin de dâhil olacağı ortak bir komite kurulmalı.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague İngiltere'nin Suriyeli mültecilere yaptığı 27,5 milyon sterlinlik yardıma ek olarak üç milyon sterlin daha yardımda bulunacağını söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, mevcut 20 milyon Euro'ya ek olarak beş milyon Euro yardımda bulunulacağını açıkladı. (AS)