Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, önümüzdeki beş yılda milyonlarca kadın ve çocuğun sağlığının iyileştirilmesi ve hayatının kurtarılması için küresel çapta bir kampanya yürütüleceğini açıkladı.
New York'taki BM Binyıl Kalkınma Hedefleri (MDG) zirvesinin sonunda yaptığı yazılı açıklamada Ban, kampanyanın "hükümetler, hayırseverler ve özel şirketler tarafından sağlanan 40 milyar dolar (60 milyar lira) maddi destekle" yürütüleceğini belirtti.
Ban açıklamada "Kadın ve çocukların hayatını nasıl kurtaracağımızı biliyoruz. Ayrıca kadınlar ile çocuklar Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmamız açısından hayati önem taşıyor. Bugün uzun süredir ihtiyaç duyduğumuz liderliğe tanık oluyoruz" diye ekledi.
BM'ye göre sağlık yatırımları ekonomik büyümeyi canlandırıyor
Beş yaşından küçük çocuklar ile kadınların hamilelik ve doğum sırasında ölmesini önlemek, 2000'de belirlenen ve 2015'e kadar tamamlanması gereken Binyıl Kalkınma Hedefleri arasında en az ilerleme sağlananlardan. BM, kadın ve çocukların hayatta kalmasını sağlamanın temel insan haklarına saygı gereği olduğunu vurguluyor. BM'ye göre, kadınların ve çocukların sağlığı için yapılan yatırımlar, yoksulluğu azaltıyor ve ekonomik büyümeyi canlandırıyor.
16 milyon anne ve çocuğun hayatının kurtarılmasının planlandığı kampanyanın aynı zamanda, 33 milyon istenmeyen hamileliği engelleyeceği ve 120 milyon çocuğu zatürree hastalığına karşı koruyacağı belirtiliyor.
Toplam yardımın iki katından fazlasına ihtiyaç var
NY Times haberine göre, kampanyaya ve verilen maddi desteklere rağmen, 2015 yılı hedefleri yakalanamayacak. BM yetkilileri yardımın en yoksul 49 ülkeye gitmesini umduklarını belirtmelerine rağmen, söz konusu ülkelerin yapılacak toplam yardımın iki katından fazlasına (88 milyar dolar) ihtiyacı var.
Kampanyaya katılan ülkeler arasında Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Almanya, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, Japonya, Rusya ve Zambiya gibi ülkeler bulunuyor. Bağışçılar arasında Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Meksikalı iş insanı Carlos Slim gibi zenginlerin yanında The Body Shop, LG Electronics, Pfizer gibi şirketler ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşları da bulunuyor.
Gül: Kadının güçlenmesi bütün kalkınma hedeflerinin merkezindedir
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de üç gün süren zirveye katıldı ve bir konuşmasında "Kadının güçlenmesi kendi başına bir hedef değildir. Aksine, bütün kalkınma hedeflerinin de merkezinde olan bir hedeftir. Kadının hak ettiği yeri almasına izin verilmeyen bir toplumda ekonomik ve sosyal kalkınma sürdürülebilir kılınamaz" dedi.
Gül, yine zirvede yaptığı başka bir konuşmada ise kız çocuklarının eğitimine değinerek, ilköğretimde yüzde 100 okullaşma hedeflerinin olduğunu ve bunu başarmada annelere doğrudan yapılan yardımların önemli bir rol oynadığını belirtti.(EC/BB)
* Bu haberi Emir Çelik, NY Times, Reuters, ANF, Hürriyet ve Deutsche Welle haber sitelerinden derledi.