Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite (CAT)* 28 Mart 2016 tarihine kadar Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinden alternatif raporlarını bekliyor.
Raporların Komite’nin çalışma dilleri olan Birleşmiş Milletler’in resmi dillerinden olan Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca’dan birinde hazırlanıp Komite Sekretaryasına ([email protected]) ulaştırılması gerekiyor.
Raporlarda olması gerekenler
Alternatif raporlarda bulunması gereken bilgiler kısaca şöyle:
* Raporu yazan örgüte ilişkin bilgi, kullanılan verilerin kaynağı ve metodolojiyi içeren bir giriş,
* Özet,
* Türkiye’deki işkence pratikleriyle bağlantılı tarihsel ve siyasal duruma ilişkin kısa bir arka plan bilgisi,
* Sorunun tanımıyla birlikte bağlama ilişkin detaylı verileri ve bunların değerlendirmesini içeren işkence pratiklerine dair bir bölüm ve açık tavsiyeler.
Alternatif yollar
Raporlama sürecine katılım devletlerin gerçekliğe ilişkin eksik sunumlarını tamamlamaya ve İşkenceye Karşı Komite’nin devletlere yönelik daha geçerli ve faydalı tavsiyeler oluşturmasına katkıda bulunuyor.
Sivil toplum örgütleri izleme ve tavsiyelerin uygulanması için anahtar bir konumda bulunduklarından bu sürece katılımları oldukça önemli.
Sivil toplum örgütlerinin BM İşkenceye Karşı Komite’nin raporlama döngüsüne katılması alternatif rapor sunmayla sınırlı değil. Farklı zamanlarda farklı yollarla katılma olanağına da sahipler.
Bunun bir yolu konular listesine yazılı katkıda bulunmak; bir diğeri taraf devlet raporunun incelenmesi sürecinde toplantı ve lobi aracılığıyla katılmak (25- 26 Nisan 2016) ve son olarak sonuç gözlemlerinin açıklanmasının ardından takip raporu hazırlayıp sunmak (12 Ağustos 2017) ve ulusal ve uluslararası düzeyde savunuculuk yapmak. (GG/HK)
* BM İşkenceye Karşı Komite (CAT) İşkenceye Karşı Sözleşme’nin 19. Maddesine göre, Sözleşme hükümlerini yaşama geçirmek üzere taraf Devletlerin aldıkları önlemlerle ilgili raporları inceliyor. “Hükümet Dışı Kuruluşların (HDK) ve Ulusal İnsan Hakları Kuruluşlarının (UİHK) İşkenceye Karşı Komite’ye rapor sunma süreçlerine katılımı” başlıklı genel yorumun İnsan Hakları Ortak Platformu için Metin Çulhaoğlu tarafından yapılan gayriresmi çevirisine şu linkten ulaşılabilir.