* Fotoğraf: Fotoğraf: Markus Spisk / Pexels
Birleşmiş Milletler (BM), İran'da LGBTİ+ haklarını destekledikleri gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan iki kişi hakkında açıklama yaptı.
BM'nin atadığı bağımsız insan hakları uzmanları, idam cezasına çarptırılan Zahra Sedighi-Hamadani ve Elham Choubdar'a ilişkin açıklamalarında, "Sedighi-Hamadani ve Choubdar'ın ölüm cezasına çarptırılmasını şiddetle kınıyoruz ve yetkililere en kısa zaman içinde infazlarını durdurma ve cezalarını iptal etme çağrısında bulunuyoruz" dedi.
TIKLAYIN - İran'da iki LGBTİ+ aktivisti için idam kararı
İki kadının "yeryüzünde bozgunculuk" ve "kaçakçılık" suçlamalarıyla idam cezasına çarptırıldığını kaydeden BM, söz konusu mahkeme kararının ve cezanın kamuya açık bir şekilde verilmediğini hatırlattı.
BM uzmanları, idam cezasına gerekçe olarak "İran'da cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayan LGBTİ+'ların insan haklarını destekleyen konuşma ve eylemlerinin gösterildiğini" söyledi. Bu bağlamda, "kaçakçılık suçlaması da risk altındaki kişilere İran topraklarından çıkabilmeleri için gösterdikleri çabalarla" bağlantılı olarak yöneltildi.
Buna göre, Ağustos 2022'de yargılanan hak savunucuları, 1 Eylül 2022 tarihinde idam cezasına çarptırıldıklarını öğrendi.
"İdamı kaldırın"
BM uzmanları, Sedighi-Hamadani ve Choubdar'ın "keyfi olarak tutuklanmış, kötü muameleye maruz kalmış ve cinsel yönelimleri veya cinsiyet kimlikleri sebebiyle ayrımcı bir şekilde yargılanmış olabileceği, buna insan haklarını savundukları LGBTİ+'ların kriminalize edilmesinin de dahil olmuş olabileceği" konusunda endişeli olduklarını ifade etti.
Uzmanlar, "Yetkililer, her iki kadının da sağlıklı ve iyi olduğundan emin olmalı ve iki kadını da hemen serbest bırakmalı" dedi.
İran Devrim Muhafızları, Sedighi-Hamedani'yi 17 Ekim 2021'de Türkiye-İran sınırında gözaltına almıştı. Ekim-Aralık 2021 döneminde Urmiye'de gözaltında tutulan Sedighi-Hamedani, yaklaşık iki ay boyunca zorla kaybedilmiş ve kötü muamele ve ayrımcılığa maruz kalmıştı.
Choubdar daha sonraki bir tarihte gözaltına alınmakla birlikte tam olarak ne zaman gözaltına alındığı bilinmiyor.
22 BM uzmanı, yayınladıkları bu açıklama vesilesiyle İran'a idam cezasını kaldırma ve "en azından söz konusu cezanın kapsamını en ciddi suçlar kapsamına giren eylemler ile sınırlandırma" çağrısı yaptı.
6 ayda 251 infaz
Uluslararası Af Örgütü ve İran Abdurrahman Boroumand İnsan Hakları Merkezi'nin yaptığı bir araştırma da İranlı yetkililerin 1 Ocak - 30 Haziran 2022 arasında en az 251 kişiyi infaz ettiğini ortaya koymuştu.
Sonuçları 27 Temmuz 2022'de paylaşılan araştırmaya göre, ülkede infaz edilen idamların bu hızla devam etmesi durumunda 2021'de kaydedilen toplam 314 infaz sayısı yakın zamanda geçilebilir.
Bu yıl gerçekleştirilen infazların 146'sının cinayetten hüküm giyenlere yönelik olduğu bilgisini paylaşan iki hak örgütü, infazlara ilişkin belgemele faaliyetlerine atıfta bulunarak söz konusu belgelerin "ölüm cezası uygulamalarının sistematik olarak, hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda gerçekleştirildiğini ortaya koyduğunu" ifade etti.
Hak örgütleri ayrıca 2022'nin ilk 6 ayında idam edilen 86 kişinin "uluslararası hukuka göre ölüm cezasıyla sonuçlanmaması gereken, uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan infaz edildiği" bilgisini paylaştı.
Pandeminin ilk iki yılının ardından ilk defa 23 Temmuz'da Fars eyaletinde bir erkek de halka açık bir şekilde infaz edilmişti. (SD)