* Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak'ta kan dökülmeye devam edilmesi bizi ürkütüyor" ifadesini kullandı.
Şiddetin sadece şiddet doğuracağını vurgulayan Plasschaert, barışçıl göstericilerin korunması gerektiğini ve ulusal diyalog vaktinin geldiğini belirtti.
İnternete erişim durduruldu
Öte yandan, hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Irak'ta, başkent Bağdat ile orta ve güney kentlerinde internete erişim sağlanamıyor.
Bu arada Bağdat'ta, güvenlik güçleri Yeşil Bölge'ye yakın üçüncü köprü olan Ahrar Köprüsü'nü de beton bariyerlerle kapattı. Başkentte Cumhuriyet ve Sinek köprüleri, gösterilerden dolayı günlerdir kapalı bulunuyor.
AA’nın haberine göre, güvenlik güçlerinin, göstericilere yönelik gerçek mermiyle müdahalesi, başkentin birçok noktasından duyuluyor.
Irak'ta ne oluyor?
Iraklılar, “işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini” protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.
Eylemciler aynı zamanda "İran'ın ülkedeki nüfuzunun artmasına" da tepkili. ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etmesinin ardından eski rejimin devrilmesinden bu yana, İran'ın ülkede etkisi önemli ölçüde artarken, Tahran'ın buradaki silahlı grupların yanı sıra ülkeyi yöneten Şii partilerle de yakın ilişki içinde olduğu belirtiliyor.
Tüm bu nedenlerle 1 Ekim’de sokaklara çıkan Iraklılar, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim Cuma günü yeniden başlamıştı.
Gösteriler nedeniyle ülkede, Bağdat'ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde, ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi yaralandı.
BM ise Irak'ta protestoların başlamasından bu yana 229 göstericinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. (TP)