Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM), Irak ordusu ve ABD öncülüğündeki koalisyona, sivil kayıpların azalması için acilen taktiklerini gözden geçirme çağrısında bulundu.
Açıklamayı yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) sivilleri binalarda canlı kalkan olarak kullanmaya devam ettiğini ve kaçmaya çalışan sivilleri de keskin nişancılarla öldürdüğünü belirtti.
"Irak güvenlik güçleri ve koalisyon güçlerinin bu tuzağa düşmemeleri hayati önem taşıyor."
Hüseyin, sivil ölümlerle ilgili "şeffaf" bir soruşturma yapılması gerektiğini de ifade etti. Irak hükümeti ve koalisyon ortaklarını bölgede IŞİD’den kaçan sivillerin haklarını korumaya ve psikolojik destek vermeye davet etti.
* IŞİD 10 Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u işgal etmişti.
Irak: Musul için milyarca dolar gerek
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da yaptığı açıklamada Musul’daki tahribatı vurguladı.
IŞİD karşıtı operasyonda büyük yıkıma uğrayan Musul’un yeniden imarı için milyarlarca dolar gerekeceğini söyledi.
"Yeniden imar için henüz kaç milyar dolar gerekeceğini hesaplayamıyoruz. Bu işe ciddi anlamda koyulsak, çok büyük meblağlar gerekir, özellikle de petrol ve doğalgaza bel bağlamışlığımızı ve bunların fiyatlarının artmayacağı gerçeği göz önüne alırsak."
Masum altyapı restorasyonunun yanısıra çatışmalarda evini kaybeden insanlara barınma sağlanması gibi acil sorunları dile getirdi.
Ebeveynlerinden birini kaybetmiş çok çocuklu ailelerin geçim açısından çok zor durumda olduğunu vurguladı.
Musul hakkında |
2008'de yapılan son nüfus sayımına göre 1 milyon 800 bin nüfusa sahip olan Musul, Bağdat Üniversitesi'nden sonra Irak'ın en büyük ikinci üniversitesi olan Musul Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyordu. Ancak 2014 yılında IŞİD tarafından kapatılan üniversitede 8 bin kitap ve 100 bin yazılı eserin yok edildiği tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak Kürtler, Araplar ve Türkmenlerin yaşadığı Musul'da gayrimüslümler de yaygın olarak yaşıyordu. Musul, Irak'ın kuzeyinde Dicle Nehri kıyısında bulunuyor. |
“Operasyonda 3846 sivil öldü”
Irak İnsan Hakları Gözlemevi, 26 Mart’ta, geçen yıl 17 Ekim'de başlayan Musul operasyonunda şu ana kadar 3846 sivilin öldüğünü, 10 binden fazla evin yıkıldığını açıklamıştı.
İngiliz Independent gazetesi de, bugün, IŞİD'in elindeki Batı Musul'dan kaçmaya çalışan sivillerin IŞİD ve Irak ordusunun keskin nişancıları tarafından vurulduğunu yazdı.
Af Örgütü: Önlem alınmıyor
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) de IŞİD'in elindeki Musul'u geri almak için sürdürülen operasyonda sivillerin korunması için yeterli önlemin alınmadığı uyarısında bulundu.
Hava saldırılarının ailelerin bulunduğu binaları hedef aldığına dair kanıtlara ulaştıklarını belirtti.
Af Örgütü'nün üst düzey danışmanı Donatella Rovera "Iraklı yetkililerin sivillere bölgeyi terk etmek yerine evlerinde kalmalarını söylediği göz önünde bulundurulduğunda, koalisyon güçlerinin saldırılarında çok fazla sayıda sivilin de öleceğini biliyor oldukları sonucuna varabiliriz. Orantısız ve hedef ayırmayan saldırılar uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu sayılabilir" dedi.
Af Örgütü'nün raporunda, 17 Mart'ta Musul'un Celile mahallesinde sivillerin yaşadığı apartmanlara yapılan saldırılarda 150'den fazla kişinin öldüğünün belirtildiğine dikkat çekildi.
TIKLAYIN - MUSUL’UN KISA TARİHİ VE 28 AYLIK IŞİD İŞGALİNDE NELER OLDU?
ABD kabul etmişti
ABD Ordusu ise dün, Musul'da yüzden fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtilen binaları koalisyon uçaklarının vurduğunu kabul etti, olayla ilgili olarak inceleme başlatıldığını duyurdu.
Açıklamada, koalisyon uçaklarının Irak güvenlik güçlerinin talebi üzerine bölgede operasyon yaptıkları belirtildi.
"Operasyonla ilgili ilk veriler, 17 Mart'ta Musul'un batısında sivillerin öldüğü iddia edilen bölgede bir hava saldırısı düzenlendiğini göstermektedir. Koalisyon, sivil kayıplarla ilgili tüm iddiaları ciddiye almaktadır ve olayın meydana geliş şeklini belirlemek üzere inceleme başlatılmıştır." (YY)
Kaynak: Sputnik News, AA, BBC Türkçe