Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Uzmanları, Ebru Timtik'in ölümüyle ilgili etkili bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.
Uzmanların açıklamasında, “Timtik'in uzun bir açlık grevinin ardındaki ölümü tamamen önlenebilirdi” dendi ve Türkiye'yi diğer insan hakları savunucularını serbest bırakmaya çağırdı:
“Adil bir yargılama için kimse ölmemeli; bu temel bir insan hakkıdır. Bu, bir insan hayatının tamamen boşa harcanmasıdır ve bu cesur kadın insan hakları savunucusunun ölümü ve onun ölümüne neden olan koşullar karşısında son derece dehşete düştük.”
“Adil yargılanma ilkelerini sürdürmeye çağırıyoruz”
Ebru Timtik, üç yıl tutuklu kaldıktan ve 238 gün süren açlık grevinin ardından 27 Ağustos 2020'de hayatını kaybetti. ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosundan diğer avukatlarla birlikte, Eylül 2017'de tutuklanmıştı. Avukatlar tutuklandıktan kısa bir süre sonra, BM insan hakları uzmanları resmi olarak Türk hükümetinden tutuklanmalarının yasal dayanağını ve haklarındaki suçlamaları açıklamasını istemişti.
BM uzmanları, haksız tutuklama ve yargılama ile ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar yönündeki iddiaları vurguladı:
“2017 yılında Türkiye Hükümeti'nden tutuklanmalarının ve mahkumiyetlerinin Devletin uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle nasıl uyumlu olduğunun açıklamasını istedik. Yetkili makamların bu konuda bizimle olan ilişkilerini kabul ediyor ve takdir ediyor olsak da bu trajik sonucu önlemek için çok az şey yapıldığına üzüldük.”
Uzmanlar, onun ölümüyle ilgili etkili bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.
“Yetkilileri, mağdur için bir hesap verebilirlik süreci oluşturmaya ve tutuklanan insan hakları avukatlarının davalarını yeniden açarak adil yargılanma ilkelerini sürdürmeye çağırıyoruz. Türkiye Hükümeti ayrıca uluslararası hukuka aykırı olarak tutuklu ve hükümlü kişilerin salıverilmesi için derhal harekete geçmelidir. “
Açıklamada imzası olan uzmanlar: Mary Lawlor, insan hakları savunucularının durumu üzerine Özel Raportör; Agnes Callamard, yargısız veya keyfi infazlar konusunda Özel Raportör; Irene Khan, İfade ve Düşünce Özgürlüğü Özel Raportörü; Clément Nyaletsossi Voule, barışçıl toplanma ve dernek kurma özgürlüğü hakları Özel Raportörü; Nils Melzer, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezalandırma Özel Raportörü; Fionnuala Ní Aoláin, terörizmle mücadelede insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasına ilişkin Özel Raportör; Diego García-Sayán, Yargıçların ve avukatların bağımsızlığı konusunda Özel Raportör; Dubravka Šimonovic, Kadına yönelik şiddet Özel Raportörü ve Leigh Toomey (Başkan-Raportör), Elina Steinerte (Başkan Yardımcısı); José Guevara Bermúdez, Seong-Phil Hong, Sètondji Adjovi, Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu.
Paris'ten Timtik, Ünsal ve Elçi’ye onursal üyelik
Paris Barosu, adalet talebiyle sürdürdüğü ölüm orucu eyleminde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ve adalet talebiyle ölüm orucu eyleminde olan avukat Aytaç Ünsal ile öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi onursal üye olarak kabul ettiğini duyurdu.
Paris Barosu ayrıca 28 Ağustos günü avukat Ebru Timtik’in yaşamını yitirmesinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden şu mesajı yayınladı:
“Ebru Timtik, mesleğini icra ederken, kendisi ve halkı için adil yargılama isterken yaşamını yitirdi. Kendisini asla unutmayacağız! Ölüm orucunu sürdüren meslektaşımız Avukat Aytaç Ünsal’ı yaşatmak için seferberliğimiz devam edecektir.” (AS)