Binyıl Kalkınma Hedefleri (MDG) üzerine toplanan Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinini sonunda, şu ana kadar beklenen gelişme sağlanamasa da, yenilenen küresel ilgiyle hedeflendiği gibi 2015'e kadar açlık, yoksulluk, hastalıklar ve diğer toplumsal sorunların giderilmesinin mümkün olduğu belirtildi.
140 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde "Tüm tarafların çabasıyla en yoksul ülkeler de dahil olmak üzere MDG'lerin hayata geçeceğine dair inancımızı koruyoruz" denildi.
Türkiye'den de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı zirvede özellikle Afirka'ya daha fazla ilgi gösterilmesi çağrısı çıktı.
Belgeye göre,
* Aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması için kökende yatan sebeplere inilmesi, ekonomik büyümenin istihdam yaratacak ve tam istihdamı sağlayacak eşitlikçi bir yaklaşımla ele alınması, özellikle de kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi gerekiyor.
* Her çocuğun temel eğitimden geçmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.
* Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi için zirveden kız çocuklrının eğitime erişiminin önündeki engellerin kaldırılması, ilköğretimin ücretsiz hale getirilmesi, mali destek sunulması ve kadına yönelik ayrımcılığı giderecek politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor. * Çocuk ölümlerini üçte iki azaltabilmek için çocukluk hastalıklarının bütüncül şekilde yönetilmesi, aşılama programlarının güçlendirilmesi, beslenmenin geliştirilmesi, zatürre ve ishalle mücadelenin yoğunlaşması çağrısı yapılıyor. * Anne ölümlerini dörtte üç azaltmak için üreme, doğum, yenidoğan ve çocuk sağlığı konusunda aile planlaması, sağlıkçıların geliştirilmesi, acil doğum ve yenidoğan bakımının yaygınlaşması da dahil bütüncül bir yaklaşımın hayata geçirilmesi gerekiyor. * HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadelede koruma ve tedavi olanaklarınını ulaşılabilir kılınması önemli. * Çevresel sürdürülebilirlik için de BM İklim Değişikiği Çerçeve Sözleşmesi'nde belirlenen ilkerlerin devlet ve hükümetlerce hayata geçirilmesi gerekiyor. (EÜ/EÖ)