Haroon Sabawoon / Anadolu Ajansı
Afganistan’ın Taliban kontrolüne girmesinin ardından ülkeden kaçmak zorunda kalan insanların aileleriyle yeniden bir araya gelmelerini sağlamak için Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden bir adım geldi.
Kurumun sözcüsü Shabia Mantoo, mültecilerin yayıldıkları ülkelere harekete geçme çağrısı yaptı.
AA’nın aktardığına göre Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Mantoo Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden sonra hem ülkeden ayrılarak yurtdışındaki ailelerinin yanına ulaşmak isteyenleri hem de daha önce daha önce yurtdışına sığınanları olumsuz etkilediğini söyledi.
TIKLAYIN - "Siyasilerin mülteci karşıtlığı her şeyi zorlaştırıyor"
Aileler ayrı kalmaya devam ediyor
Mantoo, Afganistan’da kalanların aileleriyle yeniden birleşmek için mülteci statüsünde yurtdışına çıkmalarının zorlaştığını belirtirken aile birleşimi prosedüründe bilgi akışının koptuğunu ekledi.
Mantoo ayrıca yurt dışına sığınan Afgan mültecilerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ofislerine sık sık ziyaret ederek anavatanda kalan aile fertlerinin güvenliklerine yönelik endişelerini belirttiklerini aktardı.
Yasal engeller
Mantoo mültecilerin aileleriyle birleşme hakkına sahip olduklarını ve bunun uluslararası hukuk tarafından korunduğunu söyleyerek BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin bu hakkın korunması, aile birleşiminin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve bu konunun öncelikli hale getirilmesi için ilgili ülkelere çağrıda bulunduğunu ekledi.
Birkaç ülkede Afgan mültecilerin aileleriyle daha hızlı ve güvenli bir şekilde birleşmeleri için insani vize uygulandığını belirten Mantoo, diğer ülkelere de bu uygulamanın yürürlüğe girmesi için çağrıda bulundu.
Taliban yönetimi altındaki Afganistan
11 Eylül 2001’de İkiz Kulelerin saldırıya uğramasının ardından ABD tarafından teröre destekle suçlanan Taliban’ı devirmek için 7 Ekim 2001’de başlayan Afganistan işgali aradan geçen 20 yılın ardından 30 Ağustos 2021’de son Amerikan güçlerinin ayrılmasıyla sona erdi. 15 Ağustos 2021’de ABD destekli Eşref Gani hükümetini devirip, yönetimi ele geçiren Taliban’ın yeni insan hakları ihlallerine yol açacağı uluslararası kamuoyunda sıkça dillendiriliyordu.
Başta Amerikan ve NATO güçlerine tercümanlık ve rehberlik gibi konularda yardımcı olanlar ile Gani hükümetinin askeri ve bürokratik yetkilileri dahil olmak üzere çok sayıda Afgan can güvenliklerinden endişe ederek sığınma başvurusunda bulunmuştu.
TIKLAYIN - Kabil: ABD çekildikten sonra ilk tahliyeler
Kadınların eğitim başta olmak üzere sosyal hayattan koparılıp eve hapsedilmek istenmesine karşı yapılan gösterilere Taliban militanları sert bir şekilde müdahale etmiş, ülkedeki kadın hakimler ise hapishanelerin boşaltılmasının ardından suçlu buldukları katiller tarafından hedef haline getirilmişti.
TIKLAYIN - Afganistan'da kadın hakimler, katillerin hedefinde
(DE / HA)