Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) “uyarı” gönderdi.
Irkçılıkla mücadele görevini yürüten BM komitesi ABD’de son zamanlarda gerçekleşen olaylar sonucunda ülkeye resmi bir “erken uyarıda” bulundu.
Komite Başkanı Anastasia Crickley “Beyaz üstünlükçüler, neo-Naziler ve Klu Klax Klan tarafından gerçekleştirilen ve beyazların üstünlüğünü, ırksal ayrımcılığı ve nefreti savunan gösteriler, sloganlar, söylemler ve duruşlardan dolayı endişe içinde olduklarını” belirtti.
“Son zamanlarda yaygınlaşan ırkçı eylemler nedeniyle”
Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi, “erken uyarı ve acil eylem çağrısında” bulunma sebeplerinin “ABD’de son zamanlarda yaygınlaşmış olan ırkçı eylemlerden dolayı olduğunu” açıkladı.
Özellikle 12 Ağustos 2017’de Charlottesville, Virginia’da gerçekleşen ve beyaz üstünlükçü göstericilerden birinin karşı protestocular arasından bir kadını öldürdüğü olayların endişe verici olduğu belirtildi.
Politikacılardan “nefret söylemini kınamalarını” istedi
BM İnsan Hakları Ofisinin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ofisin bir parçası olan komite, “var olan sorunların çatışmaya dönüşmesini önlemek” veya “önceden çıkmış olan bir çatışmanın yeniden oluşmasını engellemek” için resmi erken uyarılarda bulunabiliyor.
BM Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın adına açıklamasında değinmezken, “Washington DC’deki yüksek seviyedeki politikacılar ve kamu görevlilerinin, hiçbir şart ve koşul olmadan ırkçı nefret söylemlerini reddedip, kınamalarını” tavsiye etti.
ABD’ye yapılmış olan bu uyarı son 10 yıl içerisinde yapılan yedinci uyarı.
Aslında oldukça nadir gerçekleştirilen bu uygulama, genellikle yakın zamanda çıkabilecek bir toplumsal çatışma tehlikesini işaret ediyor.
ABD en son 2006’da Batı Şoşonluların toprak hakları üzerine çıkan bir çatışma nedeniyle böyle bir uyarı almıştı.
Guardian gazetesinin haberine göre, bu tür bu uyarı, son 10 yılda Burundi, Fildişi Sahili, Nijerya, Irak ve Kırgızistan’a yapıldı.
Komitenin son 15 yılda yaptığı uyarılara ve gönderdiği mektuplara buradan ulaşabilirsiniz.
Komite hakkında
BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi: Taraf devletler, Sözleşme’ye taraf oldukları ilk bir yıl içinde, daha sonra da her iki yılda bir Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'ne rapor sunmakla yükümlü. Ayrıca, Komite talep ettiğinde de devlet rapor sunmalı. Komite, bu raporları inceledikten sonra genel tavsiyelerde bulunabilir.
Ayrıca, Komite, Sözleşme’de yer alan haklarla ilgili genel yorum yayımlama, bireysel başvuruları ve devlet başvurularını kabul etme ve inceleme yetkisine sahiptir. Fakat Komite’ye bireysel başvuruda bulunabilmek için, taraf devletin Komite’nin bireysel başvuruları kabul etme yetkisini tanımış olması gerekir.
Türkiye, Komite’nin bireysel başvuruları kabul etme ve inceleme yetkisini tanımıyor.
* Kaynak: Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Bilgi Bankası.
(BG/AS)