Fotoğraf: Mohammed Elshamy/ AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Suriye'de 30 günlük bir ateşkesi öngören Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tasarısı üzerinde uzlaşma sağlanamadı.
TIKLAYIN - BM Suriye İçin Ateşkesi Oylayacak
İsveç ve Kuveyt'in yaptığı çağrı üzerine dün BM'de görüşülen tasarının onaylanması halinde, insani yardımların gerekli bölgelere ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesi mümkün olacaktı.
Tasarı görüşülürken Rusya adına söz alan BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, bazı değişiklikler önerdiklerini söyledi.
Büyükelçi, hali hazırdaki tasarıyı "popülist" bulduklarını söyleyerek "uygulanabilir" adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Nebenzia "Ateşkes ilke olarak büyük bir önem taşıyor ve sadece insani yardım dağıtımı için yapılmamalı. Mesele bunun nasıl başarılacağı. İhtiyaç duyduğumuz şey sembolik adımlar, karar almış olmak için karar almak değil, önlemlerin sahadaki koşullarla orantılı olması" ifadelerini kullandı.
ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Kelley Curie ise söz aldığı sırada Rusya'yı Doğu Guta'daki çatışmaları durdurmak için atılan adımlara engel olmakla suçladı.
"Vakit kaybetmeden kabul edilmeli"
Suriye'de muhaliflerin elindeki Doğu Guta'daki sivillerin yoğun bombardıman altına alınmasının ardından Suriye'de bir ateşkes yapılması çağrıları artmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Doğu Guta'da faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı örgütler ittifakı Hayat Tahrir El Şam'ın da ateşkes kapsamı dışında bırakılması gerektiğini söyledi.
ABD, İngiltere ve Fransa tasarının vakit kaybedilmeden kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
IŞİD, El Kaide ve El Nusra kapsam dışıydı
Tasarı onaylansaydı, onaylanmasından sonraki 72 saat içinde ülke genelinde 30 günlük bir ateşkes başlayacaktı.
Bu sürenin ardından geçen bir sonraki 48 saatin ardından da yaralılar ve hastaların tahliyesiyle, gıda dağıtımının başlatılması planlanıyor.
Ateşkes, IŞİD, El Kaide ve El Nusra için geçerli olmayacaktı.
Tasarıda ayrıca taraflara, hastaneler ve okullar da dahil sivil yerlerde askeri mevziler kurulmaması ve yoğun nüfuslu bölgelerdeki kuşatmaların kaldırılması çağrısı yapılıyor.
Doğu Guta'da en az 403 sivil öldü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Pazartesi gününden beri ölü sayısının en az 403'e çıktığını, Perşembe günü 43 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
BM'nin "yeryüzündeki cehennem" diye tanımladığı Doğu Guta'da yaşayan 393 bin kişinin üzerine varil bombaları ve top mermileri yağıyor. (PT)