Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi’nde Acil Yardım Koordinatörü Yardımcısı Ursula Mueller, "19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü" sebebiyle BM’de düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.
Yaptığı konuşmada, 2018'de krizlerden etkilenen ülkelerde 131 yardım görevlisinin öldürüldüğünü, 144'ünün yaralandığını ve 130'unun kaçırıldığını söyleyerek, "Yardım görevlilerine yönelik şiddet açısından 2018, son 5 yılın en kötü yılı olarak kayıtlara geçti" ifadesini kullandı.
2019’da şimdiye kadar 57 yardım görevlisinin öldürüldüğünü, 59'unun yaralandığını ve 40'ının kaçırıldığını ifade eden Mueller, uluslararası yasalara ve insan haklarına saygının azalması nedeniyle insani yardım çalışmalarına katılımın giderek daha tehlikeli bir hal aldığını ifade etti.
Her sene 280 yardım çalışanı şiddete uğruyor
Mueller, 22 Birleşmiş Milletler çalışanının yaşamını yitirdiği 2003'te Bağdat'ta düzenlenen bombalı saldırıdan günümüze en az 4 bin 500 yardım çalışanının şiddete maruz kaldığını belirterek, "Bu da her sene 280 yardım çalışanının şiddete uğradığı anlamına geliyor" dedi.
19 Ağustos 2003'te Irak'ın başkenti Bağdat'ta Canal Hotel’de meydana gelen bombalı saldırıda aralarında Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello’un da bulunduğu 22 yardım görevlisinin hayatını kaybetmesi ve birçok önde gelen insan hakları avukatı ve siyasi de dahil olmak üzere 100’den fazla kişi yaralanması sonucu Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararla, 19 Ağustos “Dünya İnsani Yardım Günü” olarak ilan edilmişti. (RA/SO)
*Kaynak: AA