Haberin Kürtçesi için tıklayın
Araştırma şirketi Deloitte’in 2018’in Kasım ayında yürüttüğü anket çalışmasında Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarının üçte biri son iki yılda iş yerinde cinsel tacize uğradığını beyan etti.
BM dairelerinde kadrolu ve sözleşmeli çalışan kişi sayısının yüzde 17’sine karşılık gelen 30 bin 364 kişi ankete katıldı. Anketin sonuçlarına göre;
* Çalışanların yüzde 14,2’si dış görünüşleri, bedenleri ya da cinsel yaşamları hakkında gücendirici yorumlarla karşılaştı.
* Yüzde 13 rızaları dışında cinsel konulu bir konuşmaya çekilmeye çalışıldı.
* Yüzde 10,9 kendini utandıran ya da gücendiren cinsel içerikli jest ve beden diliyle karşılaştı.
* Yüzde 10,1’i ile rahatsız edici biçimde fiziksel temas kuruldu.
* Söz konusu taciz olaylarının yarısından fazlası ofis ortamında, yüzde 17,1’i iş ile bağlantılı sosyal etkinliklerde gerçekleşti.
* Taciz edenlerin üçte ikisi erkek.
* Tacizle karşı karşıya kalanların yalnızca üçte biri şikâyette bulundu.
Araştırmayı BM destekledi
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin de desteklediği araştırmaya katılımın düşük olduğunu kaydetti ve konuda şunları söyledi:
“Cinsel tacizi tamamen ve açık bir şekilde konuşabilmemiz için daha önümüzde uzun bir yol var. Devam eden bir güvensizlik, takipsizlik ve hesap sorulmadığı algısı olabilir”
“Anket sonuçları hepimiz için tacizin yaşanmadığı iş ortamını sağlama ihtiyacının kanıtı. Eşitlik, onur ve insan hakları için kurulmuş bir organizasyon olarak örnek olmalı ve standardı belirlemeliyiz.”
UNAIDS başkanı istifa edecek
2018’in Aralık ayında BM HIV ve AIDS dairesi (UNAIDS) başkanı Michel Sidibé’nin “yetersiz liderliğiyle taciz kültürünü, zorbalığı ve gücün kötüye kullanımını hoş gördüğü için” görev süresinin bitiminden altı ay önce, Haziran ayında istifa edeceği açıklanmıştı.
New York Times’ın 29 Haziran 2018 tarihli haberine göre BM’nin cinsel taciz konusundaki iç soruşturmalarının mağdurlara inanmama geleneğini sürdürdüğü ve yetersiz olduğu iddia edilmişti. İsimlerini belirtmek istemeyen on ikiden fazla kadın on yılda beş farklı BM dairesinde şikâyette bulunmaya çalıştıklarında sözlü tacizle karşılaştığını anlatmıştı. (EÖ/HK)
Kaynaklar: theguardian.com, nytimes.com