Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü (UNDOF) askerleri 2014'de Suriye savaşı dolayısıyla ayrıldığı Golan Tepeleri'ne geri döndü.
UNDOF'un tüm gücü henüz bölgede değil; BM sözcüsü Farhan Hak, UNDOF'un sınırdaki tampon bölgeye geri dönmeye başladığını teyit ederek sürecin kademeli olarak işleyeceğini belirtti.
UNDOF 2014'de Golan'dan ayrılmıştı
Golan Tepeleri uluslararası hukuk açısından halen Suriye toprağı ama 1967’den beri fiili olarak İsrail işgali altında ve dolayısıyla iki ülke arasında itilaflı bir bölge.
BM'nin 5 kilometre uzunluk ve 10 kilometreye varan genişlikteki tampon bölgedeki misyonu güvenlik gerekçesiyle 2014'de resmen sonlandırılmıştı.
Golan sorunu 1967'de başladı
İsrail, Suriye sınırları içerisinde yer alan Golan Tepeleri'ni 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında işgal etmişti. 1981'de bölgeyi ilhak etti; ancak ilhak kararı uluslararası anlamda kabul edilmedi. Bölgede fiili İsrail işgali sürüyor.
1973 yılında Yom Kippur Savaşı’nda Suriye, Golan Tepeleri’nin küçük bir bölümünü geri aldı. Mayıs 1974’de Birleşmiş Milletler’in girişimleriyle İsrail ile Suriye çatışmayı sonlandırma kararı imzaladı. Bu anlaşmayla Golan Tepeleri’nin Suriye’deki kısmında askerden arındırılmış bölge bırakıldı.
İsrail ve Suriye arasındaki anlaşmaları denetlemekle görevlendirilen Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) kuruldu. Askerden arındırılmış bölgede UNDOF faaliyetini 2014’de IŞİD saldırılarına kadar sürdürdü.
UNDOF görevine başladığından 2014’e kadar bölgede askerden arındırılmış geçiş noktaları Birleşmiş Milletler barış gücünün denetiminde bulunuyordu.
Golan'da görev yapan UNDOF'un bölgede 1000 askeri bulunuyordu. Bölgede en son görev yapan UNDOF askerleri Avusturya, Hindistan, Filipinler ve Hırvatistan ordularının görevlendirdiği birliklerden oluşuyordu.
Dün yapılan açıklama ile tampon bölge yeniden BM denetimine girmek üzere.
İran silahlı güçleri meselesi
Golan Tepeleri'nin Suriye bölümünü ele geçirilmesi Rusya ve İran’ın destek vermesi İsrail ile yeni bir krize neden olmuştu. İran ve Hizbullah’ın da bulunması İsrail tarafından protesto edilmişti.
Rusya Kunetra’nın ele geçirilmesinin ardından İran ve Hizbullah güçlerinin askerden arındırılmış bölgenin 85 kilometre gerisine Suriye topraklarına geri çekildiğini duyurmuştu.
Rusya: “Bölgeden çekileceğiz”
2 Ağustos 2018 günü Rusya Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Sergey Rudskoy, Golan Tepeleri sınır bölgesinde Rusya askeri polisinin devriye gezmeye başladığını açıkladı. Rudskoy, İsrail’in Golan’daki gelişmelerden rahatsızlığını bildiklerini askerlerinin bölgede uzun kalmayacağını ve görevi BM güçlerine ve Suriye’ye devredeceklerini açıklamıştı. (HK)
* Kalnaklar: euronews.com, BBC Türkçe, dw.com, Timesofisrael