Her sene 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde çeşitli kuruluşlar, toplumsal cinsiyete ilişkin küresel ve yerel sorunları ele alan temalar belirliyor.
2012'de Birleşmiş Milletler'in (BM) 8 Mart teması "Kırsalda Yaşayan Kadınları Güçlendir, Yoksulluk ve Açlığa Son Ver". Avrupa Parlamentosu'nun 2012 teması ise "Eşit Değerde İş İçin Eşit Ücret".
BM Nüfus Fonu'ndan (UNFPA) Babatunde Osotimehin bu senesin temasını şöyle açıkladı:
"Kırsalda yaşayan birçok kadın, kendi kendilerine yetebilme ve statü açısından sınırlamalarla karşı karşıya ve bu, onların açlık, toplumsal cinsiyet kaynaklı şiddet ve diğer insan hakları ihlallerine maruz kalmalarına neden oluyor.
"Kırsalda yaşayan kadının politik, sosyal ve ekonomik statüsünü ilerletmek de, yoksulluğu yoketmek, kadın haklarını teşvik etmek ve sürdürülebilir bir kalkınma sağlamaya zemin hazırlamak gibi hayati önem taşıyor.
"Kırsalda yaşayan kadınların üreme sağlığı ve üreme haklarının geliştirilmesi, bu kadınların güçlendirilmek ve kendi kendilerine yetebilmelerini sağlamak için elzemdir. Kadınlar evlilikleri, kaç çocuk yapacakları gibi şeyler de dahil olmak üzere hayatlarının her alanında özgür ve bilinçli seçimler yapabildiği sürece, en yüksek potansiyellerine ulaşabilir ve kalkınmaya katkı sağlayabilirler."
1996'dan bu yana
BM Dünya Kadınlar Günü'nü 1975'te kutlamaya başladı. 1996'dan beri belirlediği temalara birarada bakıldığında son yıllarda toplumsal cinsiyet alanındaki mücadeleye dair bir tablo çıkıyor:
* 2012: Kırsalda Yaşayan Kadınları Güçlendir, Yoksulluk ve Açlığa Son Ver
* 2011: Eğitim, Öğretim, Bilim ve Teknolojiye Eşit Erişim
* 2010: Eşit Haklar, Eşit Olanaklar: Herkes İçin Gelişim
* 2009: Kadın ve Kız Çocuklara Yönelik Şiddete Karşı Kadınlar ve Erkekler
* 2008: Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yatırım Yapmak
* 2007: Kadın ve Kız Çocuklarına Karşı Şiddeti Cezadan Muaf Tutmayı Sonlandır
* 2006: Karar Verici Kadınlar
* 2005: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Daha Güvenli Bir Gelecek İnşası
* 2004: Kadın ve HIV/AIDS
* 2003: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Bin Yıl Kalkınma Hedefleri
* 2002: Günümüzde Afgan Kadını: Gerçeklikler ve Olanaklar
* 2001: Kadın ve Barış: Kadınlar Çatışmaları Çözüyor
* 2000: Kadınlar Barış İçin Birleşiyor
* 1999: Kadına Yönelik Şiddetsiz Bir Dünya
* 1998: Kadın ve İnsan Hakları
* 1997: Kadınlar Barış Sofrasında
* 1996: Geçmişi Kutla, Gelecek İçin Plan Yap
8 Mart kutlamaları
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Burkina, Fas, Kamerun, Çin, Küba, Gürcistan, İtalya, İsrail, Laos, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam ve Zambiya'da resmi tatil olarak kutlanıyor.
8 Mart'ta kadınların tüm dünyada sokaklara dökülüp bir yandan eşitsizliklere karşı sesini yükseltmesi bir yandan hak kazanımlarını kutlamasının yanısıra bu günün olmazsa olmazlarından bir tanesi de hediyeler.
Bazı ülkelerde, Anneler Günü olarak da kutlanıyor ve çocuklar da annelerine, büyükannelerine hediyeler alıyor.
Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından, Ermenistan'daki Dünya Kadınlar Günü kutlamaları terk edildi. 7 Nisan, "Güzellik ve Annelik Günü" olarak ilan edildi.
İtalya'da, Dünya Kadınlar Günü'nde erkekler kadınlara sarı mimozalar hediye ediyor. Sarı mimozalar ve çikolatalar, Rusya'da da 8 Mart için popüler hediyeler.
Asya ülkelerinde de kadınlara çiçek verme geleneği geçerliliğini sürdürüyor. İşverenlerin kadınlara hediye vermesi rastlanan bir durum. Öğrenciler de çoğunlukla öğretmenlerine hediyeler alıyorlar.
Portekiz ve Romanya'da 8 Mart gecesinde kadın kadına yemeğe çıkılıyor ve yalnızca kadınların katıldığı partiler düzenliyorlar.
Hindistan'da Dünya Kadınlar Günü'nün anlamı çok büyük; gün boyunca kadının gücünün ve toplum içindeki hayati rolünün vurgulandığı birçok parti düzenleniyor. (IC/AS/ÇT)