Birleşmiş Milletler (BM) 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (EAGÜ-IV) sona erdi. İstanbul Deklarasyonu ve 2020'ye kadar yapılması planlanan Eylem Planı açıklandı. İstanbul'da gerçekleşen toplantıda üretim kapasitesinin artırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına ağırlık verildi.
Bu sene parlementerler toplantısı, özel sektör toplantısı ve sivil toplum toplantısı olarak üç forumda organize edilen konferansa 10 bine yakın kişi katıldı.
"EAGÜ söylemi bile sorunlu"
Sivil Toplum Forumu'na Senegal'den katılan kâğıtsız göçmenler ve kadın hareketi öncüsü Madjiguene Cisse, konferansın isminin bile sorunlu olduğunu, "En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ)" olarak adlandırılan 48 ülkeden 33'ünü Afrika ülkelerinin oluşturduğunu belirtti.
"Afrika ülkeleri doğal kaynaklar açısından oldukça gelişkin. Ancak bu ülkeleri az gelişmiş olarak adlandıran batı ülkeleri, Afrika ülkelerinin kaynaklarını kendileri için kullanarak gelişmelerine fırsat bırakmıyor. Afrika'da faydalanamadığımız bir zenginliğe sahibiz."
Cisse, hazırlanan eylem planının ise hiçbir zaman doğru bir şekilde hayata geçirilemediğini ifade etti. Fransa Başbakanı Sarkozy'nin yaptığı konuşmalarda Fransa ekonomisinin büyümesi için ihracata ağırlık verilmesi gerektiğini söylediğine dikkat çeken Cisse, "ihracat için yeni pazarlar gerekiyor. EAGÜ toplantılarında da kim hangi pazarı alacak yarışı yapılıyor aslında. Özel sektörün toplantılara yüksek katılımının sebebi de bu."
Eylem planı: EAGÜlere liderlik sağlanmalı
50 sayfa ve 150 maddeden oluşan eylem planında EAGÜlerin uluslararası toplumun gelişmişlik kriterlerini karşılamada en başarısız ülkeler arasında olduğuna dikkat çekildi.
Eylem Planından satır başları:
* Şu an 48 olan en az gelişmiş ülke sayısının 2020'ye kadar yarıya düşürülmeli.
* Uluslararası destek tedbirleri EAGÜlerin özel ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda güçlendirilmeli.
* EAGÜlerin gelişim plan ve programlarına entegrasyonu ve bunun için gerekli liderlik sağlanmalı.
* EAGÜ ülkelerinde uygun pazar erişimi şartları için çalışılmalı.
* Resmi kalkınma yardımıyla EAGÜler için ulusal gelir yüzde 0.15 artırılmalı.
* EAGÜ ülkelerinde altyapı, insan sermayesi ve yönetim kabiliyetleri geliştirilmeli.
* Eylem Planı'nın gelişmiş ortakların yardım, ticaret ve gelişim stratejilerine daha iyi entegrasyonu sağlanmalı.
* Gelecek 10 yıldaki gelişim stratejisi, yerel üretim kapasiteleri artırılarak ve çeşitlendirilerek ihraç öncelikli büyüme stratejilerini tamamlamalı, tarıma ve kırsal gelişime daha çok ilgi gösterilmeli. (ÇT/ŞA)