"Eskiden işleri kolaydı, gazete basarlardı, tamam. Oysa geniş internet dünyasına ulaşamıyorlar. Genç bloggerlerı anlayamıyorlar, onlarla savaşa girip gülünç duruma düşüyorlar."
Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü'nden Doç. Dr. Aslı Tunç, Türkiye'de toptan yasakçılık sistemiyle insanların sesinin kısılmaya çalışıldığını ancak blogların yeni, yükselen bir iletişim mecrası sunduğunu söyledi.
Tunç ve gazeteci Zeynep Atikkan'ın birlikte kaleme aldığı "Blogdan Al Haberi" Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. Kitap dünyanın farklı yerlerinde öne çıkan blog yazarlarıyla röportajlar içeriyor. Geleneksel gazeteciliğin yanında yükselen bu yeni iletişim mecrasını inceliyor.
Kitabın raflarda yerini aldığı saatlerde Türkiye'de bir blog sitesi daha erişime kapatıldı. Blogspot.com futbol ligi maçlarının yayını ile ilgili Digiturk şirketinin şikayetiyle alınan mahkeme kararı nedeniyle sansürlendi; sosyal medya üzerinden tepki kampanyaları başladı.
"Türkiye'de uyar-kaldır sistemi yok"
Tunç son sansür kararıyla ilgili "Türkiye'de dünyadaki gibi uyar-kaldır sistemi yok. Yani önce uyar sonra kaldır sistemi işlenmiyor ve acımasız kararlar alınıyor. Bu hukuk sisteminin teknolojiye uzaklığını gösteriyor" dedi.
Son yasaklamanın korsanı engellemek anlamında haklılık payı olduğunu söyleyen Tunç, yöntemin yanlış olduğunu ve pek çok insanı mağdur ettiğini belirtti. Tunç, kullanıcı profilinin değiştiğini ama Türkiye'deki sansürcü zihniyetin değişmediğini ve idarecilerin yeni kullanıcı profilini de anlayamadığını söyledi.
"Türkiye'de blog geleneği kısır"
Türkiye'deki blog geleneğinin dünyaya göre kısır kaldığını belirten Tunç, bunda Türkiye'ye özgü 'ekşi sözlük' geleneğinin de etkisi olduğunu söyledi.
"Blog yazarlığı emek gerektiren bir iştir. Tüm zamanına ona ayırıp sürekli güncellemen, dünyayı takip etmen gerekir. Belli bir entelektüel birikim ister, Türkiye'de işler kolay işliyor."
Tunç, Türkiye'de köşe yazarlarının blog'ların yerini doldurduğunu söylüyor. "Bizde yorum haberin önüne geçtiği için, insanlar haber okumak yerine köşe yazarlarını okuyarak her şeyden haberdar olmak istiyor."
"Blog yazarı olmak cesaret ister"
Kitabın diğer yazarı, gazeteci Zeynep Atikkan blog kapatmanın, sosyal medyayla uğraşmanın kitap yakmaktan farkı olmadığını söyledi. Türkiye'de siyasetçilerin ve gazetecilerin twitter ya da facebook kullandığını ancak blog yazarlığının gelişemediğini dikkat çeken Atikkan, her ülkenin interneti kendi kültürüne göre kullandığını belirtti.
" Blogcu olmak demek söyleyecek sözünün olması ve bunu cesurca ortaya koyabilmek demek. Türkiye'de karşıt görüşler sadece televizyon üzerinde iki kişi arasında ilerlediği için böyle bir kültür yok. Siyaset yapanlar twitter kullanarak 'ağ'a bağlandığını zannediyor. Ama biz o ağa bağlanamıyoruz. Son sansür olayı da bunu gösteriyor." (NV/EÖ)
_______________________________________________________________________
* Blogdan Al Haberi, Aslı Tunç ve Zeynep Atikkan, YKY, Mart 2011, 236 sayfa.