İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç Dr. Mustafa Akgül, Türkiye'de blogger.com gibi sitelerin uyarı yapılmadan, önlem olarak mahkemelerce erişime kapatılmasının Anayasaya aykırılık teşkil ettiğini açıkladı.
NTV'den Celal Pir'in sorularını yanıtlayan Akgül, "Avrupa Birliği ülkelerinde böyle uygulamalar yok. Çin'de var. Türkiye aslında bu uygulamalarla kendine zarar veriyor, harakiri yapıyor" dedi.
Ayrıca bir duyuru yayımlayan Akgül, internet günlüğü (blog) yasaklanan ve zarar görenlerin hakkını korumak için harekete geçriklerini, bunun için de gönüllü bir hukukçu grubunun desteğini aradıklarını bildirdi.
Tevetoğlu: "Cezaların şahsiliği ilkesi çiğnendi
5651 Sayılı Yasadan kaynaklanan çok sayıda sorun bulunduğunu ifade eden İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Mete Tevetoğlu da, bu tür müdahalelerin hukukun temel ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade etti: "Cezaların şahsiliği ilkesi bir yana bırakılmıştır."
"Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" şeklinde İnternet kullanıcılarına duyurulan erişim yasağının aslında "geçici" bir önlem olduğunu, ancak bu haliyle insanlara "sanki sonsuza kadar kapalıymış gibi" yansıyabildiğini kaydeden Tevetoğlu, "Savunma hakkı yok, uyarı yok. Niçin başka bir yere değil de Diyarbakır mahkemesine başvurulduğunu merak ediyoruz" diye konuştu.
"Hakim, savcı ve avukatların bilgilendirilmesi ve bilişim hukuku ile ilgili düzenleme yapanların İnternet ortamından uzak insanlar olmaması gerekiyor."
Tan: Blogların zengin bir içeriği var
İnternet günlüğü tutanları temsilen de Deniz Tan, blogların basit birer mecraymış gibi değerlendirildiğini ancak bunun bir yanılgı olduğunu, bloglar çok zengin bir içerik bulunduğunu, yasaklardan olumsuz etkilendiklerini ifade etti:
Basın Enstitüsü Derneği IPI Ulusal Komitesi de, "Binlerce kişinin kişisel sayfalarını oluşturmak için ve hiçbir ücret ödemeden kullanabildikleri bu sitelere erişimin engellenmesi, haber alma ve haber iletme haklarına el konulmasıdır" şeklinde bir açıklama yaptı.
Blogspot ve Blogger alanlarının mahkeme kararıyla kapatılmasını kınayan dernek, "Kısa sürede erişim yasağına son verilmesini bekliyoruz" dedi.
"İnternetimizi kapattırmayacağız!"
Aydınlık Gençlik Meclisi Girişimi de, "Ülkemizi yönetenler; derhal bu çağdışı yasaklamaların ortadan kalkması, İnternet'in ülkemiz için de yeniden özgür olması için gerekli hukuki ve idari çalışmaları yapmalıdır. Internetimizi kapattırmayacağız!" dedi.
Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Ekim'de aldığı bir kararla blog hizmeti veren blogger.com sitesine erişime, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) uyarınca yasak koymuştu. Şikayet, Lig TV'de yayımlanan futbol maçlarının bazı sitelerde yayınlandığı iddiasıyla "telif haklarının ihlal edilmesi"ne dayanıyordu. (EÖ/EÜ)