Blix, geçtiğimiz hafta nükleer silah edineceğini açıklayan Kozey Kore'yi de "Uzakdoğu'da dinamitin fitilini ateşleyen ülke" olarak nitelendirdi.
"Asıl tehdit, ABD, Avrupa ve Rusya'dır"
Bağımsız Kitle İmha Silahları Komisyonu (Independent Weapon of Mass Destruction Commission - WMDC) ile 16 nükleer silah karşıtı organizasyonun ortak platformu İsveç Barışçıları'nın (Svenska Freds) da başkanı olan Blix, Avrupa ülkelerini ve ABD'yi "çifte standart uygulamakla" eleştirdi.
Avrupa ülkeleri ile ABD'nin İran, Rusya ve Kuzey Kore'yi dünya barışını tehdit etmekle suçlarken kendi nükleer silah teknolojilerini yok etmeye yanaşmadığını vurgulayan Blix, "Barışa yönelik gerçek tehdit, Avrupa, ABD ve Rusya'dır" dedi.
Çözüm önerileri, eleştiriler
Stokholm'de geçtiğimiz hafta sonu "Nükleer Silahlanmaya Karşı Acil Eylem Planı Konferansı" gerçekleştirildi. İlk günü halka açık gerçekleştirilen konferansta, nükleer silahsızlanma ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği için öneriler tartışıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Hans Blix yaptı. Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (International Peace Research Institute - SIPRI) Başkanı Alyson Bailes, araştırmacı - aktivist, UNIFEM (BM Kadınlar İçin Kalkınma Fonu) Barış ve Güvenlik Danışmanı Felicity Hill ve Acronym Silahsızlanma Diplomasisi Enstitüsü Yöneticisi Rebecca Johnson da konferansa konuşmacı olarak katıldı.
ABD'nin İran'la ilgili açıklamalarını ve Kuzey Kore'deki gelişmeleri "olağanüstü endişe verici" olarak nitelendiren konuşmacılar, Kuzey Kore'nin silahlanmasının Hindistan, Pakistan ve Çin'i de nükleer silahlanmaya yönlendireceğini vurguladılar.
Konferansın sonuç bildirgesinde de, İran'ın Rusya ile nükleer enerjiden elektrik üretmek üzere bir anlaşma imzaladığına dikkat çekildi, "Bu durum bölgede yüksek oranda uranyum üretilip taşınacağını gösteriyor" denildi.
Konuşmacılar, herkesi nükleer silahlanma karşıtı hareketlere katılmaya çağırdı; siyasi otoritelerle medyaya duyarlılık çağrısı yaptı. Sonuç bildirgesinde ayrıca, dünyadaki tüm sivil inisiyatiflere, konuyla ilgili ortak tavır almaları ve eylem planları geliştirilmesi için çağrı yapıldı.
Avrupa ülkeleri arasında, İngiltere ve Fransa, nükleer silah üretme teknolojisine sahip. (SN/BB)