Cuma Boynukara'nın yazdığı "Ölüm Uykudaydı" adlı oyunu Bizim Tiyatro'nun kurucusu Zafer Diper iki yıldır Türkiye'de ve yurt dışında sahneliyor.
Kırşehir Valiliği'nin Bizim Tiyatro'nun oyununu yasaklayan yazısında şöyle deniliyor: "(...)bahse konu olan oyunun (Ölüm Uykudaydı) ilimiz Kültür Müdürlüğü tiyatro salonunda sergilenmesi Valilik Makamının 13.11.2001 gün ve 4310/2001 sayılı olurları ile oynatılması uygun görülmemiştir..."
Neden dava açılıyor, yasaklanıyor?
Bizim Tiyatro, oyunlarının yasaklanmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle diyor:
* Cumhuriyet dönemi Türk Tiyatrosu'nda yirmi yılı geride bırakan (sayısı çok az, birkaç özel tiyatrodan biri) Bizim Tiyatro, Cuma Boynukara'nın yazdığı, Zafer Diper'in yönetip sunduğu Ölüm Uykudaydı oyununu iki yıldır, yurtiçinde ve yurtdışında- hem de büyük bir beğeni ve ilgiyle sürdürmektedir.
* Ne ki, bir sürü yerde oynanmasına karşın, bazı yerlerde savcılık tarafından suçlanmakta, hakkında davalar açılmakta ve bir diğer yandan da geçenlerde Merzifon'da, bugün de Kırşehir'de (ki gerisi gelecektir kuşkusuz) yasaklanmakta...
* Oynanıyorsa,kimi yerlerde neden dava açılıyor? Kimi yerlerde dava açılıyorsa, oyun neden yasaklanıyor? Ve kimi yerlerde sergileniyorsa, diğer kimi yerlerde neden dava açılıyor ya da yasaklanıyor?!
* Çağdışı olanı bir yana bırakırsak, bu mantık dışı olanı açıklayan bir yasa var mı? Oyun Latin Amerika'da, bir ülkede yaşanan insan hakları ihlallerini, trajik bir boyutta, tiyatro sanatın diliyle ele almaya-yorumlamaya çalışıyor.
* Tiyatro bilimcilerinin, binlerce izleyicinin görüşü böyle.. Sanatın-sanatçıların insan hakları ihlallerini ele alan bir yapıtı ele alması, sergilemesi mi yasak?
* Başımıza gelenlere bakılırsa, bir suç var ortada!? Biz bilemiyor ve bunu yüce devletimize soruyor; "engin bilgisi", "deneyimi" ve de tabii ki "yasalarıyla" bizi aydınlatmasını bekliyoruz.
*Soruyoruz: İnsani ve toplumsal sorunları irdeleyen sanatsal bir olay nasıl suçlanabilir, suçlu olabilir? (NA)