İstanbul Kent Konseyi, "katılımcı demokrasi" yaklaşımıyla İstanbul'da yaşayan yaklaşık 6 bin çocuğa ulaşıp İstanbul ile ilgili fikir ve önerilerini sordu.
"İstanbul Çocuklara Soruyor" projesi; kent, iklim değişikliği gibi konuları çocuk eksenli çalışan çocukistanbul danışmanlığında yürütüldü. Geçen mart ayında duyurulan projenin raporu da dün kamuoyuyla paylaşıldı.
TIKLAYIN - İstanbul çocuklara soruyor, 'bakım ustaları' şehri masaya yatırıyor
Çocukların fikirleri, öneriler rapora da yansıdı:
"Belediyeye çözümlerimizle ışık olduk"
13 yaşındaki Azra, "Evet oy hakkımız yok ama biz de İstanbul'da yaşıyoruz ve bizim de söz hakkımız var. Bu yüzden İstanbul'daki çocukların sesi olduğu için bu projeyi yapma fikrini geliştirenlere, yapanlara teşekkür ediyorum" diyor.
11 yaşındaki Emrecan ise "Fikirlerimizi söyledik ve Belediyeye çözümlerimizle ışık olduk. Belediyenin söylediklerimizden en azından yapabileceklerini yerine getirmesini ve bizlere daha çok imkân vermesini istiyorum" diyor.
Rüzgar ise 9 yaşında ve diyor ki:
"Büyüklerimiz diyor ki siz anlamazsınız. Ama biz onların anladığından fazlasını anlıyoruz. Bizim hayal gücümüzle onların zihinleri, akılları birleşirse bence bu şehir acayip güzel bir yer olabilir. Ben bu projeyi sonuna kadar destekliyorum ve sonsuza kadar da bu proje için çalışmaya yemin ediyorum."
Çocuklar ne istiyor?
Rapora göre çocuklar;
- Yüksek ve çok sayıda binanın arasında kendilerini sıkışmış hissetmedikleri,
- Yeşil alanı bol, daha az kalabalık, arabaların işgalinde olmayan, yürüyebildikleri, erişebildikleri ve keyif aldıkları parklarında oynayabildikleri,
- Yaşıtları ile zaman geçirmek üzere kamusal alanlarında buluşabildikleri, ilgilerini, yeteneklerini geliştirebilecekleri ortam ve fırsatlar bulabildikleri,
- Daha az gürültülü, kendilerini daha güvende hissettikleri,
- Daha eşitlikçi, daha adil, daha demokratik bir İstanbul istiyorlar.
İstanbul'un her bölgesinden 6 bin 601 çocuğun katıldığı proje, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bölüm ve birimlerinin, ilçe belediye ve kent konseylerinin, STK'ların, müzelerin, kütüphanelerin ve çok sayıda eğitim kurumunun bulunduğu 52 paydaşın katılımı ile yapıldı.
Bir model olarak yol gösterecek
Proje kapsamında çocuklar, mega kentin makro konularını tartıştılar. Herhangi bir yönlendirme olmaksızın, kendi ifadeleri ile kendi gündemlerini yine kendileri belirlediler ve bunlar, bu raporda bir araya getirilip değerlendirilen dokuz "makro başlı-
ğa" dönüştü.
Projenin ayrıca, yerel yönetimin çocuklara dönük strateji ve uygulama planlarının oluşturulması ve uygulanması sürecine aktif bir şekilde dahil edilmeleri için katkıda bulunması, bir model olarak yol gösterici olması hedefleniyor.
Proje çıktıları, İstanbul Çocuk Strateji Belgesi'ne kaynaklık edecek. ikinci aşamada ise çocuklarla İBB'nin ilgili bölüm ve birimlerinin bir araya getirilmesi planlanıyor.
"Çocukları duymak ve onlarla birlikte çalışmak..."
çocukistanbul'dan Eğitim Koordinatörü ve projenin yürütücülerinden Sibel Çetingöz, "İstanbul Çocuklara Soruyor" ile ilgili olarak şunları söyledi:
"İstanbul Çocuklara Soruyor Projesi çocuk katılımı konusunda tam ve gerçek bir uygulama örneği oluşturdu. Çocuklar bu çalışma boyunca önemsendiklerini hissettiler, büyük bir motivasyonla sözlerini söylediler. Bu kapsamlı rapor bu anlamda onların sözleriyle oluştu.
"Bugün raporu da onlarla birlikte kamuoyu ile paylaştık. Kendi sözlerine, değerlendirmelerine ne kadar değer verdiklerini ve sahip çıktıklarını bir kere daha gördük. Çok önemli tespitleri var. Bunların dikkate alınmasını bu kadar büyük bir heyecanla beklediklerini görmek eminim toplantıda bulunan yerel yönetim yetkililerini de çocukları duymak ve onlarla birlikte çalışmak konusunda motive etmiş ve ilham vermiştir."
(AÖ)