İstanbul Barosu, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından tüm ülkede yapılan dinlemelerin derhal durdurulmasını istedi.
Yargıtay'ın Jandarma tarafından yapılan benzer bir yetki başvurusuyla ilgili mahkeme kararını bozduğunu hatırlatan baro, bu kararla, aynı yetkiyi almış olan MİT ve Emniyet'in izlemelerinin de hukuksuz hale geldiğini söyledi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) da, hukuksuz dinlemelerden hükümetin sorumlu olduğunu vurguladı ve yetkililerin istifa etmesini istedi.
Vakıf başkanı Yavuz Önen, yaptığı yazılı açıklamada "Ortada bir hâkim kararı ya da ceza usûl yasasında belirtilen sebepler olmaksızın kişinin kamuya açık olmayan mekanlardaki iletişimlerinin dinlenmesi ve izlenmesi başta anayasa olmak üzere yasalara ve altına imza atılan uluslararası sözleşmelere aykırı bir durumdur" dedi.
"Başka bir ifadeyle hepimizi devletin elinde birer suçluya ve rehineye dönüştüren bu durum, konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği ve korunması, düşünce ve ifade özgürlüğü gibi temel hakların ve özgürlüklerin pervasızca ihlalidir.
Güvenlik ve istihbarat örgütlerinin bizlere reva gördüğü bu davranışın ardında yine çok tanıdık bir gerekçe, bugün tüm dünyada yaşanan hak ihlallerinin genel gerekçesi bulunmaktadır: Suçun önlenmesi ve güvenliğin sağlanmasının bedeli olarak özgürlüklerden vazgeçme…"
Mahkemenin genel izin verme hakkı yok
Geçtiğimiz günlerde Emniyet, Jandarma ve MİT'in Ankara 11. Ceza Mahkemesi'nden tüm Türkiye’deki telefon görüşmelerinin detay kayıtlarının ve internet haberleşmesi kayıtlarının tutulması yetkisi aldığı ortaya çıktı.
Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Jandarmanın yetki başvurusuyla ilgili yerel mahkeme kararının bozulmasına hükmetti.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 140. maddesi, bir kişinin hakkında kanunda sayılan suçları işlediğiyle ilgili "kuvvetli şüphe bulunması" ve "delillerin başka türlü elde edilememeyecek olması" halinde dinlenebileceğini izlenebileceğini söylüyor.
Bu genel bir izin olamayacağı gibi, mahkeme ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı tarafından verilebiliyor.
Dinleme süresi en fazla dört hafta ve bu süre yine mahkeme uzatılabiliyor. (EÜ/EZÖ)