Prof. Günsenin, Bizans ve İtalyan tarihini inceleyen tarihçiler ve arkeologların sualtı kazısını yakından takip ettiğini belirterek, "Kazı sonunda, Bizans İmparatorluğu'nun Akdeniz ve Karadeniz'de deniz ticareti hakimiyetini İtalyan kolonilerine kaptırdığı için zayıfladığı tezini test edecek önemli sonuçlar çıkması bekleniyor" dedi.
İlk ve tek batık
Günsenin, Marmara Adası Çamaltı Burnu'nda beş yıldır sürdürülen çalışmaların önemini şöyle açıkladı:
* Batık, 13. yüzyıldan kalan ve kazı yapılan ilk ve tek batık olması nedeniyle büyük önem taşıyor.
* Kazı sonuçlarını dünyadaki tarihçiler ve arkeologlar da dikkatle izliyor. Bugüne kadar elde edilen veriler, batığın Bizans gemisi olduğu düşüncesini güçlendirdi.
* Tarihçiler arasında, "Ortaçağda İtalyan kolonilerinin, Bizans İmparatorluğu üzerinde, özellikle deniz ticareti yönünden ezici bir üstünlüğü olduğu, Bizans'ın da bu yüzden zayıfladığı" yönünde yaygın bir kanı vardır. Batığın menşeinin belirlenmesi, Bizans ve İtalyan kolonileri arasındaki ilişkiyi aydınlatması açısından büyük önem taşıyor.
* 40 metre derinlikte bulunan batıktan bugüne kadar 300 civarında amfora (seramik şarap kabı) ile çeşitli gemi aksamı çıkarıldı.
* Şarap taşıdığı belirlenen batıkta, bilgisayar kullanılarak yapılan belirlemelere göre, 600'ü aşkın amforanın bulunduğu tahmin ediliyor.
* Su altı kazısını, 15 Eylül'e dek sürdüreceğiz. (BB)