Altın üçgenin bir parçası ama...
Sarnıç, Megaralı Byzas'ın 2 bin 600 yıl önce kurduğu İstanbul'un hazine değerindeki tarihi yarımadasında bulunan onlarcasından biri. O da diğer sarnıçlar gibi Bizans döneminde kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştı.
Harabe durumundaki sarnıcın önü günümüzde duvarla kapatılmış ve içi yağmur sularıyla dolu.
SİT alanına özel mülk inşaatı
Fatih Belediyesi İmar Müdürü Ahmet Ayyıldız, sarnıç üzerindeki inşaatın 1985'de Anıtlar Kurulu kararı ile yapılmaya başlandığını, fakat binaya ek yapılmak istenmesiyle inşaatın durdurulduğunu söyledi.
Ayyıldız, alınan izinle inşaatın sarnıç korunarak başlatılabileceğini ve bunun önünde herhangi bir engel olmadığını belirtti. Ancak sarnıç üzerine örülmeye başlanan briket duvarın görünümü, sarnıcın korunmadığını ve yapılmaya başlanan betonarme binanın temel duvarı olarak kullanıldığını gözler önüne seriyor.
Koruma Kurulu: Korunuyor
İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise sarnıcın, 1995 tarihli 6848 sayılı kararla belirlenen Kentsel ve Tarihi SİT Alanı"nda yer aldığını belirterek, "Sarnıç 1963 yılında 2089 sayılı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Kararı ile koruma altına alınmıştır" dediler.
İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu son olarak, "İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün 2004 tarih ve 623 sayılı raporuyla, 419 sayılı ilke karanının III. B maddesi uyarınca, 2863 sayılı yasa yönünden düzeltmelerle sunulan inşaat projesi uygun bulunmuştur" yönünde karar verdi.(BB/YS)