6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı kentlerden Malatya'da, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan afet konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırıldı.
Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi'nde yaklaşık 4500 dönüm arazi, sahiplerine haber verilmeden ve karşılığında herhangi bir bedel ödenmeden TOKİ tarafından afet konutları inşa edilmesi için kamulaştırıldı. Ancak İkizceli yurttaşlar, kendilerine net bir bilgi verilmeden arazilerinin kamulaştırılması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.
İkizce, depremin ardından merkezden göçün arttığı bir bölge. Kayısı üretimi ve hayvancılığın yapıldığı bölgede, tek katlı yapıların çoğunlukta olması nedeniyle büyük bir yıkım yaşanmadı. Malatya merkeze 15 km, Yeşilyurt'a ise 6 km mesafede olan İkizce'nin hem konumu hem de arazi yapısı nedeniyle tercih edilmiş olabileceğini söyleyen İkizceli yurttaşlar, "Biz zaten yıkıldık, bir de siz yıkmayın" diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor.
Köyün nüfusu yaklaşık 10 katına çıktı
bianet'e konuşan İkizce'de yaşayan Kazım Yaşar, "Burada 90 hane var. Herkesin tapuları gitti, mağdur olduk. Köy halkı olarak sesimizi duyurmak istedik, açıklama yaptık ama herkeste bir kararsızlık, belirsizlik var. Ne olacak, nasıl olacak, ne yapacaklar? Hiçbir şey bilmiyoruz" diyor.
Yaşar'a göre, depremin ardından merkezden gelen çok sayıda kişi İkizce'ye yerleşti ve öncesinde 500-600 kişi nüfus şimdilerde 5000 bine ulaştı.
İkizce'deki "büyük ve açık bir alanda" afet konutları inşaatına başladığını belirten Yaşar, şunları söyledi:
Bir tarafta, birinci ve ikinci bölge diye geçiyor, inşaatlara başladılar. Bizim buralar biraz dağlık, tepeli. Ondan sonra üç, dört diye bizim tepelere doğru gelecekleri söyleniyor. Bizim bu dağların arkasında istedikleri kadar hazine arazisi var. Niye özellikle bizim burası? Şunu da anlıyorum; belki burası TOKİ için iyi olur ama bu demek değildir ki bizi bir kenara itin. Hiçbir duyuru, açıklama yok. Tapularımızı da sildiler. Büyük ihtimalle bir miktar para verip buradan çıkmamızı isteyecekler. Benim dokuz dönüm arazim var. Burada evim var, hayvanlarım var.
"Diyelim ki burayı yıktılar, nereye gideceğiz?"
Bu süreçte kendilerine hiçbir açıklama yapılmadığını, sadece TOKİ'den mesaj geldiğini belirten Yaşar, "2942 maddesi [Kamulaştırma Kanunu] yazıyor. e-Devlet'e girdim, baktım tapum silinmiş. Bu durum çok zoruma gidiyor" dedi.
Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz bu evi babamla beraber yaptık. Kendi emeğimizle inşa ettiğimiz şeyleri alıyorlar, bu kabul edilemez. Evet, insanlar zor durumda, bir şeylerin yapılması gerekiyor. Ama bu şekilde değil. Diyelim ki burayı yıktılar. Peki, biz nereye gideceğiz? Evim hasarsız olduğu için bir para almadım. Çadır verdiler, evimde kalabildiğim için istemedim. Dedim ki ihtiyacı olanlar faydalansın. Bunca travma yaşadık. Arkadaşlarımızın, akrabalarımızın cenazelerini enkazlardan çıkardık. Kentte evi yıkılan buraya gelip toprağına çadır kurdu, konteynır kurdu, hala konteynır isteyenler var. Üstüne kalkıp bize bunu nasıl yapabiliyorsunuz ya? Hiç mi insanlığınız kalmadı? Gerçekten çok üzülüyorum.
"Burası Malatya'nın en değerli topraklarından"
İkizce'de aktif olarak tarım ve hayvancılık yapıldığını, kayısı üretiminin köyün temel geçim kaynaklarından olduğunu belirten Yaşar, "20-25 çoban var, hayvanları var. En az 4000-5000 kayısı ağacı var. Kayısı bu insanların geçim kaynağı. Bunu hiç düşünmeden gelip de üzerinde ev olan arsaları niye alıyorlar? Depremde yıkılmayan evleri niye yıkmak istiyorlar? Yer mi yok? Sanki bizim buralar başkaları için daha cazip geliyor. Çünkü burası Malatya'nın en değerli topraklarındandır. İtiraz edeceğiz. Başka yapacağımız bir şey yok" ifadelerini kullandı.
Ağbaba: Süreci takip ediyoruz
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bölgede yaşananları ve İkizceli yurttaşların sorunlarını ciddiyetle takip ettiklerini söyledi.
bianet'e konuşan Ağbaba, kamulaştırılan arazilerde evleri bulunan İkizceli yurttaşların belirsizlikten şikâyetçi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
İnsanlara hiçbir bilgi verilmeden, onlara danışılmadan kamulaştırma yapılmış. Rezerv alana uzak yerleri de OHAL kapsamında acele kamulaştırmaya karar vermişler. Ama vatandaşın bir bilgisi yok. Sadece bir yazı gitmiş. Sonuçta orada tek katlı evler var. Merkezden gelen çok sayıda vatandaş buraya yerleşiyor. Şu an orası Malatya'nın en değerli yerlerinden. Daha önce bakanlık, belediye tarafından imara açılmıyordu bu bölge. Ancak şimdi köylülere danışılmadan imara açılıyor. Haliyle onlar hem evlerinin hem de arazilerinin yok pahasına alınacağı yönünde endişeleri var. Bu konuyu ciddiyetle takip etmeyi sürdüreceğiz.
(VC)