Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuksuz yargılandığı 12 Eylül davası dosyasında 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yaşananlara ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporlar ortaya çıktı.
Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan üç ayrı raporda da, olayların sol gruplar arasında çıkan çatışma sonucu meydana geldiği iddia edildi.
Emniyet raporlarında 34 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı mitingle ilgili olarak solda bölünme olmaması için olaylardan emniyet güçlerinin sorumlu tutulduğu, ancak bunun doğru olmadığı ileri sürüldü.
13 Mayıs 1977 tarihli raporda, özellikle meydanda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) görevlilerinin ellerinde sopa olduğuna dikkat çekilerek DİSK'liler ile geriden gelen grup arasında sol ideoloji yönünde farklılıklar bulunduğu kaydedildi.
"Gerek Beşiktaş'ta gerekse Saraçhane Meydanı'nda toplanan yürüyüş ve gösterilerin çoğunluğunu teşkil eden DİSK yanlısı kişilerle, bunların arka tarafından aynı şekilde dizilen kişilerin oluşturduğu topluluğun birbirlerini Moskova yanlısı ve Maocu diye tarif ve itham ettikleri görülmekte idi" denildi.
"Biz yapmadık Maocular yaptı"
10 Haziran 1977 tarihli "çok gizli" ibareli "Marksist Leninist ve Maoist Gruplar" adlı raporda ise o yıllarda sol gruplar arasındaki ayrışma ve bu nedenle yaşanılan çatışmalar, örnekleriyle anlatıldı.
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün 25 Ekim 1977 tarihli "gizli" ve "çok ivedi" ibareli raporunda da 1 Mayıs 1977 olayları iki sol grup arasındaki çatışma olarak gösterilerek şöyle denildi:
"Bu olayla ilgili olarak kamuoyunda ve basında oluşturulan bazı eleştiriler ve iddialar arasında, olayların başladığı sırada su deposu üzerinde bazı kişiler tespit edilerek, polisçe yakalanıp, bilahare serbest bırakıldığı iddiasıyla gerekli inceleme yapılmıştır."
"Konu ile ilgili olarak işaret olunan açıdan yapılan değerlendirme su deposu üzerine bazı kişilerin polisçe yakalandığı ve bilahare serbest bırakıldığı gibi bir iddianın tamamen asılsız olduğu, bu iddiaların bilhassa sol mihraklardan ve kaynaklardan maksatlı olarak kamuoyunu başka yöne saptırmayı amaçlayan bazı kalemlerin iddiaları olduğu kanısına varılmıştır."
AKP "araştırılmasın" demişti
Meclisteki anayasa görüşmeleri sırasında, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylarla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerisi Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri tarafından reddedilmişti.
20 Nisan 2010'daki oylamada Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) CHP'ye destek verirken, AKP'li vekiller "anayasa değişikliği görüşmelerine engel olacağı" gerekçesiyle ret oyu verince, önerge kabul edilmedi.
DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "1 Mayıs 1977 Taksim katliamı aydınlatılmadan demokratikleşmeden söz edilemez" demiş ve sözlerine şöyle devam etmişti:
"Darbelerle ve darbecilerle hesaplaştığını iddia eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), siyasi katliamların aydınlatılmasının önemini ya anlamıyor ya da anlamak istemiyor."
"Ülkemizi 12 Eylül karanlığına sürükleyen katliamlarla ve cinayetlerle, 12 Eylül'ün antidemokratik yasaları ve hukukuyla hesaplaşmadığı sürece AKP demokrasi ve özgürlüklerden bahsetmemelidir." (EKN)