Müslümanların yoğun olduğu büyük kentlerinden biri olan Malmö'de camiyi yaktılar. Müslümanlar olayı "edepsiz bir provokasyon" olarak yorumladı.
Bir Mayıs kutlamaları sakin geçti derken akşam saatlerinde Stockholm'ün merkezinde bir Açıkhava gösterisi için bir araya gelen gençler, polisin gösteriye izin vermemesi üzerine olay çıkardı.
Daha çok kalburüstü kesimin alışveriş merkezi sayılan Östermalmstorg'e ( Östermalm Meydanı) butikleri yağmaladılar, camları kırdılar. Polis arabalarını boyadılar. 25 genç tutuklandı, bir çoğu gözaltına alındı..
Asgari ücretle kıtı kıtına
Aylardır medyada toplu taşım alanında çalışanların durumu tartışılıyordu. Ara ara bir günlük grevler, toplu iş bırakmalar yapıldı. Pasif eylemler denendi ama baktılar ki çözüm yok. Greve gittiler. İsveç'te ortalama asgari ücret 8 bin kron civarında.
Ortalama bir 40 metrekare bir odalı evin kirası ise 2500 ile 4000 arası değişiyor. Tabi buna enerji - telefon - ulaşım ve günlük harcama eklerseniz bu asgari ücret ile ancak kıtı kıtına yaşıyorsunuz ama aç kalmıyorsunuz. Bir sürü sosyal haklarınız var.
Kültürel ya da sosyal yaşamda doyabileceğiniz etkinler çoğu zaman halka açık ve ücretsiz. İşsiz kaldığınızda işsizlik sigortanız ya da devlet sosyal yardım birimi devreye giriyor.
Aç ya da sokakta kalmıyorsunuz, eşe dosta borçlu kalmıyorsunuz, insan olarak varolma savaşınız toplumsal refah organizasyonu olarak görünen devlet tarafından garantili. Tabii ki bu garantinin büyük bölümü vergiler ile sağlanıyor.
İşçiler: çok vergi, az ücret
İsveç'te en çok çalışan, en çok vergi veren ve sosyal devlet olmasına rağmen en az ücret alan ve ezilen kesim işçiler. Evet işçiler.
Bu işçiler arasında en yoğun stres ve ağır iş koşullarına sahip işçiler ise hastabakıcılar, toplu taşım çalışanları, hemşireler, çocuk yuvası çalışanları. İşçiler ilk günden beri hoşgörü ve keyifle karşılandılar.
Bazı çalışanlar iş yerlerinden izin alarak evde çocuklarının bakımını üstlendi. Bazı okullarda veliler öğretmenler ile gösteriyi destekledi. Bazı hastaneler hemşire ve hastabakıcılara çiçekler yollandı ve "grevinizi halk olarak destekliyoruz. Hükümeti çözüme çağırıyoruz" mesajı verildi.
Sadece bireyler değil sivil toplum kuruluşları, muhalefet partileri üyeleri ve akademisyenler medyada durumu gündemde tutmaya devam ediyorlar.
İsveç'in hıdrellezinde
30 Nisan ise Valborgafton idi. İsveç'in Hıdrellezi gibi bir şey. Hep birlikte bahar temizliği sonrası toplanan çalı çırpı ve odun yığınları ateşe veriliyor.
Çevresinde danslar ediliyor, şarkılar söylenip içiliyor. Lise son sınıfında diploma almaya hak kazanan beyaz kepli öğrenci koroları ise halka açık konserler veriyorlar.
Yani Nisanın sonu demek şenliğe selam demek. Valborg akşamından kalanlar 1 Mayıs şenlikleri için 1 Mayıs günü gösteri meydanlarını dolduruluyor.
Camlar kırıldı, butikler yağmalandı
Bu yıl 1 Mayıs olaysız geçti derken akşam saatlerinde Stockholm'ün merkezinde Açıkhava gösterisi için bir araya gelen gençler, polisin gösteriye izin vermemesi üzerine olay çıkardı.
Yaklaşık 1000 kişiden oluşan yaşları 13 ile 19 arası değişen öğrenciler gösteri için polis ile tartıştı. Sonunda 500 kadarı dağılırken diğer yarısı kalıp polisle çatıştı.
Stockholmlülerin kalburüstü kesiminin alışveriş merkezi sayılan Östermalmstorg'e (Östermalm Meydanı) butikleri yağmaladılar, camları kırdılar. Polis arabalarını boyadılar. 25 genç tutuklandı, bir çoğu gözaltına alındı.
Yakılan cami
Bu arada hafta için Malmö'de yakılan camiye ilişkin tartışmalar sürekli kulaklarımıza çalındı.
Yazılı, sözlü ve görüntülü medyada yer aldı. Müslüman kesim olayı çirkin bir provokasyon olarak algıladığını belirtti ve polisten bundan sonra olası eylemlere karşı önlem almasını istedi.
Bütün bu olup bitenler ise İsveç'te sıradan insana şu soruyu sordurttu " Biz de anarşik mi oluyoruz ne!"
Bazı kesimleri ise fazlasıyla korkuttu. Korku endişe yaşayanlar şimdilik polise ve hükümete ne yapacaklarını sormakla yetiniyorlar. Bakalım onlar ne zaman sokağa dökülecek! (SN/NM)