Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Moleküler Biyoloji Derneği ve Biyologlar Dayanışma Derneği 2017-2018 eğitim ve öğretim dönemi ortaöğretim biyoloji dersi müfredatına dair açıklama yayınladı.
Üç dernek, Bakanlık ve Talim Terbiye Kurulu’na yaptıkları önerilerin bir kısmına yer verilse de evrim konusunun eksik kalmasına yol açan eksikliklere, biyoloji derslerinin saatinin azalmasına dikkat çekti.
"Biyoloji ders saati indirilmesi hatalı"
Açıklamada Ortaöğretimde evrimsel biyoloji öğretiminin önemi ve evrenselliğini dair Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e ve Talim Terbiye Kurulu (TTK) yetkililerine rapor iletildiği hatırlatıldı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın dün açıkladığı müfredata dair şu tespitler yer aldı:
“Biyoloji dersi müfredatında, Bakanlık ve TTK’ya yapmış olduğumuz önerilerin bir kısmına yer verilmiş olduğunu tespit ettik. Bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.
“Buna karşın müfredatın bütünü ülkemiz yaşam bilimleri camiasında hayal kırıklığı yarattı. Özellikle de söz konusu müfredatta yer alması amacıyla bakanlığa önermiş olduğumuz ‘evrim’, ‘türleşme’ ve ‘doğal seçilim yoluyla değişim’ gibi biyolojinin bir bütün olarak anlaşılabilmesi için gerekli temel kavram ve terimlere yeni müfredatta yer verilmemiş olması, evrim konusunun Biyoloji dersi müfredatında halen önemli ölçüde eksik kalmasına yol açmaktadır.
“Türkiye’de 2013 yılından beri yürürlükte olan müfredatta yeterince yer bulamamış ‘evrim’ konusunun, yeni müfredatta artırılmak yerine hemen hemen göz ardı edilmesi; Türkiye ortaöğretim sisteminin temel ilkelerinde vurgulanan ‘bilimsel düşünme gücüne sahip kişiler yetiştirmek’ hedefine ulaşılmasını imkansız hale getirmektedir.
“Ortaöğretim 9. ve 10. sınıflarda haftalık programda 3 saatlik yeri (toplam:108 ders saati) olan biyoloji dersinin 2 saate indirilmesi (toplam:72 ders saati) de hatalı bir karardır. Bu gibi kararların olumsuz yanları geçmişte Türkiye’nin PISA gibi uluslararası testlerde elde ettiği başarısız sonuçlar ile kendini göstermişti. Söz konusu kararlar, Türkiye’de bilimsel okur-yazarlığın geliştirilmesi ve ekonomik kalkınma hedefleriyle, özellikle de tıp ve biyoteknoloji alanlarında bilimsel üretimin uluslararası seviyelere çıkarılması hedefiyle taban tabana zıttır.” (BK)
* Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
* Şubat 2017'de sunulan rapora buradan ulaşabilirsiniz.