Moleküler Biyolog Bilgenur Baloğlu, kendisini, “meraklı bir moleküler biyolog ve veri bilimci” olarak tanımlıyor.
Araştırmaları, DNA sıralama teknolojilerini daha ucuz, daha hızlı ve daha doğru hale getirmek için biyolojik çeşitlilik izleme ve moleküler ve biyoinformatik araçlar geliştirmeye odaklanıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun.
TIKLAYIN - Bilgenur Baloğlu'nun detaylı biyografisi
Şimdilerde araştırmalarına Kanada’da devam eden Baloğlu, "Yılmayın. Sesinizin gür çıkmasından korkmayın. Dünyanın farklı yerlerinde çalışmak ve yaşamayı zorluk olarak görmeyin. Araştırmacı olarak bu hayatınızın bir parçası olacak bir zenginlik." diyor.
Çocukluk
Antalyalı'yım, Akdeniz'in kıyısında kalabalık bir ailede dolu dolu bir çocukluk geçirdim. Ailem seyahat etmeyi çok sever, Türkiye'nin neredeyse her yerini arabaya atlayıp gezmişizdir. Farklı kültürlere, farklı mekânlara çabucak kaynaşmayı ailemden ve gezilerimizden öğrendim.
Lisedeyken sinirbilim alanına ilgim vardı, ailemize ait huzurevinde gönüllü çalışırken Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini görmek beni çok etkiledi ve moleküler biyoloji okumaya karar verdim.
Lisans tezimi de sinirbilim alanında yazıp bu alanda stajlar yaptıysam da doktoramda ekoloji ve evrimsel biyoloji üzerine ilerlemeye karar verdim; çünkü arazi çalışmalarında yer almak, laboratuvar dışında da çalışabilmek istiyordum.
Soru sormayı ve edindiğim bilgileri sorgulamayı hep sevmişimdir, ayrıca benim için bilim yapmak, dünyanın farklı yerlerine gitme ve keşfetmeyle eşdeğerdi.
Fedakârlıklar
Ailemden, sevdiklerimden uzak kalmak en büyük fedakârlıktı bu süreçte, halen de öyle. Doktora öğrencilerinin depresyon ve anksiyeteye çok yatkın olduğunu gösteren epey çalışma var ben de akıl sağlığımı zorlayan bir doktora süreci geçirdim.
Bir de akademide ilerlemek istiyorsanız genel bir beklenti oradan oraya kolaylıkla taşınabilecek olmanız, misal doktoramı Singapur'da yaptım, doktora sonrası araştırmam için Kanada'dayım. Bir yerden sonra bu göçebelik yorucu olabiliyor.
Çalışma alanları
Çalıştığım konulardan biri sulak alanların biyolojik olarak izlenmesi. Bunun için suçul böcekleri kullanıyorum. Sayıları fazla ve zengin türleri bulunan bu böcekler çevresel strese de dayanıklı, böylece bize çevre kalitesine dair fikir veriyorlar.
Singapur Ulusal Şu Ajansı tarafından desteklenen doktora projemde de hem Singapur'da ekonomik ve ekolojik sorun yaratan suçul böcek problemi için çözüm ürettim hem de korunan bir bataklık ormanında 350'ye yakın yeni böcek turu keşfettik.
Çalışma konularımı seçmemdeki sebep iklim krizini yaşadığımız bu süreçte neyi kaybettiğimizi anlama isteğiydi. Doktora sonra çalışmalarımda da nanopore dizileme gibi DNA dizileme teknolojileri için yeni metotlar geliştirmeye ve bu teknolojileri daha ucuz, hızlı ve doğruluğu yüksek hale getirmeye odaklanıyorum. Beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri de bu: çalıştığım konunun uygulanabilirliği.
İlham
Doğadan ilham aldığım canlılar olarak cevap verecek olursam, böcekler diyebilirim. Dünyada bildiğimiz tur çeşitliliğinin yarısını oluşturan böcekler iklim krizinin de etkilerini aza indirgemede baş aktör.
Çok dayanıklı olmaları, her ortama uyum sağlayabilmeleri, dolayısıyla bu kadar çeşitli evrilmiş olmaları bence müthiş bir ilham kaynağı. Onun dışında bilim dünyasında yılmadan, zorbalığa yenilmeden araştırmalarını sürdürmüş bilim kadınlarından alıyorum ilhamımı.
"Yazı yazmayı sevin"
Yılmayın. Sesinizin gür çıkmasından korkmayın. Dünyanın farklı yerlerinde çalışmak ve yaşamayı zorluk olarak görmeyin. Araştırmacı olarak bu hayatınızın bir parçası olacak bir zenginlik.
Ve yazı yazmayı sevin. Çeşitli mecralarda yazın, çalışmalarınızı anlatın. Bir diğer önerim de son zamanlarda faydasını gördüğüm ve keyif aldığım bir şey, size yol gösterecek bir mentör edinin ve sizden sonrakilere mentörlük yapın. (EMK)