Bıyık kadın gözünden bir erkek filmi, nereden aklına geldi böyle bir film yapmak?
Aslında sanırım benim ilk aklıma gelen şey, bıyığın erkekliğin bir simgesi olmasıydı. İkincisi de özellikle Türkiye'de, Anadolu'da çok yaygın olmasıydı. Dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi de köylerde veya kırsal kesimde, büyüyen delikanlıların toplumda söz sahibi olabilmek için bıyık bırakmaları gerektiğine inanmasıydı ve hatta babalarının dedelerinin bile, onları, bıyık bırakmadan önce ciddiye almamasıydı. Bununla ilgili bazı anektodlar da var. Mesela babam yıllar önce Erzurum'a gitmişti, köyde bir ziyarette, 'beyaz saçlısınız ama bıyıklarınız yok bu yaşta , dinlendirmek için mi kestiniz?' diye sormuşlar. Bıyık toplumda erkeklerin prestiji. Ben de bunu işlemek istedim.
Filmin konusu nasıl bir çerçevede gelişiyor?
Filmde bıyığı çeşitli açılardan incelemek istedim. Özellikle tarihi açıdan başladım, Osmanlı'dan bugüne bıyık, ondan sonra politik olarak bıyık, sosyal olarak bıyık, estetik olarak bıyık çeşitlerini yansıttım. Bir de tabii işin abartılı tarafı olan yarışmacı bıyıklara da yer verdim. Onları çekmek için Maraş'a gittim. Onun dışında da en çok dikkat ettiğim şey, mizahi bir bakış açısı vermekti. Sanırım da bunu başardım çünkü çok gülerek izliyor insanlar.
Filmi çekerken herhalde yaşadığınız bazı ilginç olaylar olmuştur. Neydi onlar ?
Aslında bütün çalışmalarımız eğlenceli geçti. Çünkü nereye gidersek gidelim, bıyık dediğimiz anda, insanlar özellikle erkekler röportaj yapana gülerek ve övünerek yaklaşıyorlardı . Bıyıklarını bir hayli abartarak anlatıyorlardı. Fakat en komiği ilk çekim günümüzdü. Beyoğlu'ndaki meşhur Pala Şair'i çekiyorduk. Beyoğlu'na gidenler bilirler, rozetleriyle etrafta dolaşır ve turistlerle fotoğraf çektirir. Pala Şair'in kendi yazdığı şiirler var. Üç kişi gittik. Onu, şiirini okurken çekiyorduk. Kadınlarla ilgili bir şiirdi ve kadın sözü geçtiğinde sürekli bana bakıyordu, diğer dizeleri söylediğinde ise başka bir yöne bakıyordu. Şiiri de çok komik bir şiir, adı da 'Kadın olsun yeter ki'
Kimi sarışın ister kimi esmer
Kimi aşkı bilmez hemen pes der
Pala Şair hepsine yes der
Kadın olsun yeter ki....
Neden kadınların fikrine yer verilmedi filmde?
Özellikle kadınlardan böyle bir tepki geldi. Ben filmi tasarlarken, bu bir erkek filmi olsun diye düşündüm ve sadece erkeklerin erkeklere bakış açısı olsun, erkeklerin kendi bıyıklarıyla övünmeleri olsun diye yola çıktım. Bu yüzden de eğer kadınlara yer verseydim, daha farklı bir konsept oluşacaktı ve filmin sadece erkeklerle giden gidişatını bozacaktım diye düşündüm. Bu yüzden de kadınların fikrine yer vermektense, erkeklere göre acaba kadınlar bu konuda neler düşünüyorlar diye sorular sordum cevaplar yine bir hayli mizahi yönde oldu.
İFSAK dışında da yarışmalara katıldın sanırım, sonuçları nasıl oldu?
İFSAK dışında, yurtdışında birçok festivale katıldım, Romanya'daki 2000 yılında Balkan Filmleri, Etnos Belgesel Film Festivali'nde Bıyık birinci oldu, onun dışında, Ankara Film Festivali'nde üçüncü oldu, şu an Brezilya'da gösterimde, Fransa'da oynadı , Kanada'dan istediler, Amsterdam'da gösterildi. Ayrıca 8 Mart'ta Kadınlar Günü'nde Arte, Fransız-Alman belgesel kanalında, Kadınlar Günü ile ilgili programda, tematik bir gecede 'Erkeklerin Cinsiyeti' adı altındaki bir gecede oynadı. Bir de Finlandya'da oynayacak.
Seni tekrar kutluyoruz Belmin, teşekkürler.
*************