Fotoğraf: ve video: Evrim Kepenek
" 778. Hafta “Murat Yıldız”
"Saat tam 12.00’da eyleme başlayacakken bastıran yağmur adeta Hanife annenin az sonra söyleyeceği cümleler içindi sanki.. Yağmur, tüm öfkesi ile adalet arayışı içindeki bu annenin feryadıyla İstanbul’un sokaklarına yağmaya başladı.
"Hanife anne “Murat’ıma annelik yapabilme hakkını elimden aldılar” dediğinde benim de babama evlatlık yapabilme hakkımın elimden alındığını düşündüğümde çekilmişti bu fotoğraf.
"Dünyanın en büyük acısı bende diye düşünürken evladını bulamamış bir annenin haykırışı bana adeta teselli vermişti...
Cümleler, Cumartesi İnsanları’ndan Eren Baskın’dan.. .
Baskın’dan, Cumartesi Anneleri’nin 800. Haftası’na giderken, kendisi için önemli olan bazı fotoğrafları istedik.
Önce bu fotoğrafı gönderdi.. Sonra şu cümleyi ekledi:
“Sizin sorununuz benim kabinemin sorunudur” diyenlerle 100 haftadır bize Galatasaray’ı yasaklayanlar aynı kişiler.
"Yılmadık, usanmadık, tükenmedik.
"Kuşaklar boyunca adalet arayışımız ta ki en son kaybın akıbeti açıklanana kadar devam edecek...
Ardında bu ikinci fotoğrafı yolladı…
TIKLAYIN – Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın Devletin "Gücüyle" 700 Haftalık İmtihanı
27 Mayıs 1995… Türkiye’yi Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Tansu Çiller ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında kurulan koalisyon hükümeti yönetiyordu.
Ocak ailesi, yine 1995’te gözaltına alınarak kaybedilen, cansız bedenine ulaşılan Rıdvan Karakoç’un ailesi ve birkaç insan hakları savunucusu Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaparak Hasan’ın ve Rıdvan’ın hikâyesini kamuoyuna duyurdu. Baba Ocak açıklamaya, “oğlumun düğününe hoş geldiniz” diyerek başladı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’nda ilk ayını dolduramadan, polisin saldırısına uğradı. Hem ailelere hem hak savunucularına baskı ve tehditler her hafta yinelendi ancak hiç kimse geri adım atmadı.
Devletin kaybettiklerinin hesabını soranlar, devletin ve kolluk güçlerinin bütün bu baskıları nedeniyle eylemlerinin 200. Haftasında, 13 Mart 1999 günü, cumartesi eylemlerine belirsiz bir süreyle ara verdiklerini açıkladı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, eylemlerine 31 Ocak 2009'da yeniden başladı.. Bugün 800. hafta..
Şarkılar da yazıldı
Sezen Aksu…
Baskıların en yüksek olduğu dönemde sanatçı Sezen Aksu bir şarkısını “Cumartesi Anneleri”ne ithaf ettiğini duyurdu. “Cumartesi Türküsü” 1996’da Aktüel dergisiyle dağıtıma çıktı. Meydanda duyulan ses gürleşmeye başladı.
U2 ve Zülfü Livaneli
6 Eylül 2010’da İrlandalı müzik grubu U2, konser için Türkiye’deydi. Grubun solisti Bono, 1995’te kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun’la görüştü ve daha sonra sahneden “Fehmi Tosun’u unutmayın” diye seslendi. Cumartesi eylemlerinin sesi artık sadece Türkiye değil dünyada duymak zorunda kaldı.
Beni bul anne
Bu kez mikrofonda Sezen Aksu değil, Ahmet Kaya’nın 1995’te gözaltında kaybedilenlerin yakınlarının yürüttüğü mücadeleye destek vermek için söylediği “Beni Bul Anne” şarkısını seslendiren Ceylan Ertem ve kayıp yakınları Besna Tosun, Maside Ocak, Serpil Taşkaya, İkbal Eren vardı. Ümit Kıvanç’ın hazırladığı videoda Ahmet Kaya’nın kaydı da yer aldı.
Soldaki fotoğrafı Ahmet Şık, 1997'de çekmişti. O yıllarda Cumartesi oturmalarında iktidarın ve polisin şiddetine tanık oluyordu gazateciler. Sağdaki ise 700. Hafta'da Hayri Tunç'un çektiği fotoğraf, Emine Ocak'ın yıllar sonra benzer bir muameleye uğradığını gösteriyordu. Tunç, bu fotoğrafıyla Musa Anter ödülünü aldı.
700.Hafta
700. haftaya polis saldırdı ve günden geriye bu fotoğraflar kalırken, Cumartesi Anneleri/İnsanları mücadelelerini İnsan Hakları Derneği’nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokak’a taşıdı.
Fotoğraf: Evrim Kepenek/bianet
Cumartesi Anneleri/İnsanlarının tam 100 haftadır Galatasaray Meydanı’nda eylem yapması yasak.
Cumartesi Anneleri/İnsanları 800 haftadır, “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” diye sesleniyor. (EMK)