Bitlis'te kısa süre önce resmen kurulan Güldünya Kadın Derneği, adını aldığı Güldünya Tören'in kardeşlerince öldürülmesinin altıncı yılında bir mektup kampanyası düzenliyor.
Güldünya Tören teyzesinin kızının kocası tarafından hamile kaldığı için İstanbul'da erkek kardeşleri tarafından vurularak öldürüldüğünde 22 yaşındaydı. Kardeşleri İrfan Tören müebbet, Ferit Tören 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı fakat indirimden yararlandı.
Kampanya çerçevesinde mektuplar Tören'in öldürüldüğü 25 Şubat'ta kadar Posta Kutusu 13, 13000, Bitlis adresine gönderilebilir.
Dokuz kurucu kadın
Bir grup kadının girişimiyle kentteki ilk kadın hakları çalışması olarak kurulan dernek 8 Ocak'ta Valilikten onay aldı.
Derneğin kurucu üyelerinden Birsen Yaşar, bianet'e ne halktan ne de resmi kurumlardan destek görmediklerini fakat kentteki kadınların derneğe yoğun ilgi gösterdiğini anlatmıştı.
Derneğin diğer sekiz kurucu üyesi şöyle: Rızkiye Aksoy, öğrenci; Özlem Çağatay, esnaf; Sevil Şerefhanoğlu, ev kadını; Nuray Eren, öğretmen; Güler Kaymaz, öğretmen; Sema Aksoy, ev kadını; Gülşen Kurktan, kuaför ve Nurşen Taner, ev kadını.
Dernek projesi, kadınların Van Kadın Derneği'nden (VAKAD) aldıkları Kadının İnsan Hakları Eğitimi'nin ardından ortaya çıktı. VAKAD destek olsa da ilk etapta oluşturmayı planladıkları kadın kütüphanesi ve derneğin temel giderlerini karşılamak için şimdi daha fazla desteğe ihtiyaçları var.
Kadınlar için projeler
Kadınlar daha sonra da şu projeleri hayata geçirmeyi planlıyor:
Eğitim: Kuruluş aşamasında ve sonrasında gerek günlük yaşantımızda kadın olmanın getirdiği zorluklar, gerekse de yaptığımız inceleme ve çalışmalarda Bitlisli kadınların evrensel ve toplumsal haklarının yeterince bilincinde olmadığının farkına vardık. Bu gerçekten yola çıkarak, öncelikli çalışmalarımızı kadın insan hakları eğitimine ayırmayı amaç edindik. Bu konuda ilerleyen dönemlerde söyleşiler, panel ve toplantılar ile seminerler vasıtasıyla kadınlarla bir araya gelip, doğuştan süregelen ancak kısıtlanmış haklarının bilincine varmalarını sağlayacağız.
Sağlık: Öncelikle kadınlarımıza bir danışma merkezi açmayı arzuluyoruz. Bunun yanı sıra korunma yöntemleri, ana-çocuk sağlığı, çocuk gelişimi ve eğitimine yönelik Sağlık Müdürlüğü ile görüşülerek kampanyalar düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra grup içinde bulunan hali hazırda çalışan ya da emekli olmuş kadın sağlık çalışanlarımızla ev gezmeleri yaparak kadınlarımıza sağlık konusunda destek vereceğiz.
Dernek ayrıca kadınların sosyal, ekonomik ve hukuki hakları konusunda bilinçlenmesi ve haklarını kullanabilir hale gelmesi için de çalışmalar yapacak.(EÜ)
* Dernekle iletişim için: [email protected]