Kampanyaya destek verenler, 301 ve 305. maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını, ifade özgürlüğünden yargılanması ve bu yargılama sırasında yaşanan saldırılara tepki gösteren aydınlar, ülkenin demokratikleşme sürecine vahim bir müdahale olarak gördükleri ifade özgürlüğü davalarına son verilmesini istemişlerdi.
Bildiride Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ifade özgürlüğü davaları açılmasına neden olduğu gerekçesiyle, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da, sözleriyle saldırganları cesaretlendirdiği gerekçesiyle kınanmıştı.
Aydınlar başlattı, toplum sürdürdü
Bildiriye ilk önce Yaşar Kemal, Çetin Altan, Adalet Ağaoğlu, Arif Damar, Müjde Ar, Toktamış Ateş, Nilüfer Göle, Fazıl Say, Süleyman Çelebi, Mehmet Ali Birand ve Yaşar Seyman gibi farklı düşünsel ve mesleki kökenlerden gelen düşünce ve sanat insanlarının da bulunduğu aydınlar imza atmıştı. Ardından bildiri bir İnternet kampanyasıyla tüm topluma açıldı.
Bildiriye ifade özgürlüğü davalarından yargılanan gazeteci Hrant Dink 'in avukatı Fethiye Çetin ve Orhan Pamuk'un avukatı Haluk İnanıcı'nın yanı sıra 159 ve 301. maddelerden yargılanmış, halen yargılanan veya mahkum edilen "Çağrı" dergisi yetkilisi Aziz Özer, gazeteci-yazar Emin Karaca, Aram Yayınları sahibi Fatih Taş ve "Superonline.com" sitesi eski Forum yöneticilerinden Coşkun Ak da imza atmıştı.
Altı kişiye 301 veya 159 mahkumiyeti
Yeni Ceza Yasası'yla yürürlüğe giren 301. maddeden veya önceki 159. maddeden yürütülen yargılamalarda gazeteciler Emin Karaca ve Hrant Dink, yazar Zülküf Kışanak, yayıncı Fatih Taş, Çağrı dergisi sahibi Aziz Özer ve dergi okuru Erkan Akay mahkum olmuşlardı.
Bu sekiz davada, 900 YTL'si ertelenen toplam 12 bin 900 YTL para cezası, 1,5 yılı ertelemeli olmak üzere toplam 3 yıl hapis cezası verilmişti. Bu davalardan bir tek yazar Rahmi Yıldırım, sansursuz.com sitesindeki yazısından beraat etmişti. (EÖ)